Egy év alatt 20 százalékkal nőtt a használt lakások négyzetméterára a fővárosban, míg a házaké 19 százalékkal, ám szeptemberben megállt a drágulás, és a múlt hónap elejéhez képest stagnálás állt be a piacon – derült ki az Ingatlan.com legfrissebb adataiból. Ez részben annak a következménye, hogy az elmúlt hónapokban kinyílt a keresleti-kínálati olló. Vagyis a kínálat folyamatosan nő, ezzel szemben az eladó ingatlanok iránti érdeklődés csökken.

Budapest 2020.11.04.eladó lakás ingatlanfoto: Kallus György/Világgazdaság Budapest 2020.11.04.
eladó lakás ingatlan
foto: Kallus György/Világgazdaság
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Október közepén a kínálati piacon a budapesti lakásoknál 959 ezer forintot tett ki a négyzetméterár, a házaknál pedig 794 ezer forint volt, szemben az egy évvel korábbi 800, illetve 666 ezer forinttal. Azaz éves összevetésben 20 és 19 százalékos a drágulás, ami havi átlagban 1,6 százalékos áremelkedésnek felel meg.

Megszólalt az MNB: egyre kockázatosabb a lakáspiac

A lakossági hitelállomány legfeljebb 5-10 százaléka esetén a hitelkockázat érdemben nőhet – mondta Szakács János, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője.

Az éves szintű áremelkedés mértéke nem meglepő, a fordulatot az mutatja, hogy szeptember elejéhez képest nem változtak az árak, vagyis hat hete lényegében nem drágultak a használt ingatlanok. A drágulásstop azt jelzi, hogy a bizonytalanság, óvatosság megjelent a vevők oldalán, az eladók pedig elkezdtek ehhez alkalmazkodni

– kommentálta az adatokat Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hasonló megtorpanásra csak a koronavírus-járvány megjelenésekor volt példa 2020 második negyedévében, azelőtt viszont évek óta nem volt ilyen változás.

Mélyen a zsebbe kell nyúlni, ha lakást vennénk

A Duna House szerint már átlagosan 30 millió forintot kell lakásvásárlásra szánnunk.

Visszafogottabb hónapok jöhetnek

Azt egyelőre korai megmondani, hogy tartós marad-e a stagnálás, esetleg árcsökkentésre kényszerülnek az eladók, vagy a gazdasági bizonytalanságok megszűnése után újabb lendületet kapnak az árak a fővárosban. A szakember szerint a budapesti változások azért érdemelnek figyelmet, mert jellemzően a fővárosi tendenciák mutatkoznak meg később országosan is.