Szakács János, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője a jegybank makroprudenciális jelentését ismertetve elmondta, hogy 2022 első feléig mind a vállalati, mind a háztartási szegmensben folytatódott az erős hitelállomány-növekedés. 

Bár érdemi rövid távú hitelezési kockázatok még nem alakultak ki, a lakásárak túlértékeltsége historikusan magas szintre emelkedett, ami középtávú ciklikus kockázatok felépülése irányába mutat. 

Erre tekintettel az MNB az anticiklikus tőkepufferráta 2023. július 1-jétől 0,5 százalékos szinten való aktiválásáról döntött. A lépés Szakács János szerint erősíti a bankrendszer ellenálló képességét egy esetleges gazdasági-pénzügyi sokkhelyzet kialakulása esetén. 

Az új hitelnyújtás tekintetében továbbra sem látható a hitelek jövedelemarányos törlesztőrészlet (JTM) és hitelfedezeti mutató (HFM) szerinti korlátok közelében történő túlzott csoportosulása. Az az emelkedő kamatok és lakásárak miatt ugyanakkor már látható a lakáshitel-felvevők jövedelmi kifeszítettségének növekedése, miközben a fedezetek megterheltsége érdemben nem változott. 

A banki portfólióminőségben jelentős kockázatok azonosíthatók

– figyelmeztetett Szakács János, szerinte leértékelődés figyelhető meg a rossz minőségű ingatlanok esetében. Előzetes becslésük szerint a lakossági hitelállomány legfeljebb 5-10 százaléka esetén a hitelkockázat érdemben nőhet.

MNB
Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG