Mindössze 24 óra alatt eladták az összes, előértékesítésre szánt prémiumlakást a fővárosi Metrodom River lakópark II. ütemének részeként felépülő épületben – közölte a beruházó  cég, amely most a  2024. tavaszi átadással tervezett beruházás lakásállományának 17 százalékát dobta piacra.  A különböző alapterületű lakásokhoz 1,742 millió forintos négyzetméteráron jutottak hozzá a leggyorsabb vevők.

A rekordidő alatt történt értékesítés jól példázza, hogy a hektikus magyarországi gazdasági folyamatok karöltve a magas inflációval és a dráguló nyersanyagárakkal sokakat ösztönöz arra, hogy ingatlanban tartsák a pénzüket. Ez az egyik legbiztonságosabb értékmegőrző befektetési forma, ami fűti a keresletet országszerte, főleg Budapesten. 

A tervezhetetlenné vált költségvetés az építőiparban is visszavetette a beruházási kedvet. A korábban egy számjegyű drágulás az utóbbi hónapokban drasztikusan megugrott. A 15 – 20 százalékos költségnövekedés lett általánosan jellemző – mondta Kiss Gábor, a Metrodom Kivitelező Kft. ügyvezető igazgatója.

A Metrodom River II.

Új lakóparki projektek indítása szinte egyáltalán nem várható. A fejlesztők inkább a korábban elkezdett beruházásaik befejezésére koncentrálnak vagy egyszerűen kivárnak.

Jelenleg a Metrodom River  II. ütem munkálatai folynak, ahol összesen újabb 144 prémiumlakást adnak át várhatóan 2024. első felében– tájékoztatott a cégvezető.

A szakember hozzátette, hogy a fejlesztések lefékezése teljesen érthető, hiszen egy új lakásprojekt esetében, ahol még az építőanyagokat sem szerezték be, lehetetlen olyan árakat kalkulálni, amiket tartani lehet a 1,5-2 év múlva esedékes átadásokkor is. Ugyanakkor a vásárlók oldalán lenne igény az új lakásokra. 

Érezhetően erősödik a kereslet az ingatlan, mint menekülőeszköz, illetve tartós befektetési forma iránt. Bár nemcsak emiatt, de ahogy fogynak a megvehető lakások, úgy mennek fel majd az árak. 

Az idei év végére 1,5 és 2 millió forint közé állhatnak be a négyzetméter-tarifák a frekventált budapesti környékeken.

Az öt ütemre tervezett Metrodom River projektben háromhektáros területen, teljesen parkosított kertben, hat lakóépületben 712 korszerű, új és energiatakarékos lakás épül fel, amelyek AA (közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynél jobb) energetikai besorolással rendelkeznek. Mindennek előnye, hogy a majdani lakók új otthonaiban biztosan az átlagos fogyasztás alatt marad a felhasznált gáz mennyisége, aminek köszönhetően rezsicsökkentett áron fizetik majd a közüzemi költségeket.