A Magyar Nemzeti Bank novemberben közzétett legfrissebb lakáspiaci jelentése szerint egyértelműen azoknak jobbak a lehetőségeik az ingatlanpiacon, akik igénybe tudtak venni valamilyen otthonteremtési támogatást. Az idei évben egyébként összesen 23 ezer új lakás átadása várható. Jövőre 

visszaesésre számít mind a jegybank, mind az ágazat. 

Karnok Csaba, 20210531 Szeged Épülő és új társasházi lakások.Képen: A Szent György téren.Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM) 20210531 Szeged 
Épülő és új társasházi lakások.
Képen: A Szent György téren.
Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM)
Sok összetevő drágítja az új lakásokat, de most már egyre kevésbé drágulnak az ingatlanok.
Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország 

Az OTP Ingatlanpont lapunk megkeresésére azt válaszolta, az állományukban lévő újlakás-projektekkel kapcsolatban egyelőre nem tapasztaltak komolyabb csúszásokat. A jegybank Lakáspiaci jelentéséből az derül ki, hogy

a 2021 óta befejezett és értékesítés alatt álló budapesti újlakás-fejlesztések kétharmadánál a kivitelezési idő két és három év közé tehető.

A koronavírus-járvány és a jelenlegi háborús helyzet természetesen okoz(ott) feszültséget az ellátási láncokban, ami így lényegesen nagyobb terhet jelent a mostani beruházásokra. Ennek ellenére az ingatlanközvetítő szakértői nem tapasztalnak kiemelkedő mértékű késedelmes teljesítéseket.

Ami az új lakások árát illeti, egyre nehezebb megállapítani azt, hogy a drágulás hátterében a projekt életciklusa alatti „normál” költségnövekedés áll-e (azaz amiatt nő az ár, mert előre haladott az építkezés, nagyobb a kereslet, vége a kezdeti akcióknak) vagy az építőanyagárak és a munkaerőköltség emelkedése.

Egy esetleges csúszás miatt persze mindez még jobban felborul és ehhez adódik hozzá az eleve emelkedő árszint.

Kifutott a Zöld otthon program, fogynak a vevők

Extrém esetet véve, amikor minden áremelkedést okozó tényező megjelenik egy projektben,

előfordulhat, hogy az első tervasztalos meghirdetés, és az átadás utáni értékesítés között ugyanannak a lakásnak az árcédulája akár hatvan-nyolcvan százalékkal mutat magasabb összeget.

A legfrissebb tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy

a következő időszakban csökkenőben lesz az árnövekedés mértéke.

Ennek oka, hogy a Zöld otthon program okozta előre hozott vásárlások és a hitelkamatok emelkedése miatti keresletcsökkenést a beruházók is érzékelik.

Ahogy jellemzően mindenhol, úgy az OTP Ingatlanpont új építésű kínálatából vásárlók is jelentős arányban vesznek fel hitelt. A hitelszerződés aláírása után nincs lehetőség arra, hogy az igénylő módosítson a megítélt összegen. Amennyiben további forrásra van szüksége az ingatlan megvásárlásához, újabb igénylést nyújthat be a pénzintézethez, azonban ez egy új hiteligénylési folyamat és a megítéléséhez meg kell felelnie az MNB adósságfék-rendelet előírásainak.