Lassult a drágulás üteme, majd megállt a lakások áremelkedése tavaly a második fél évben, néhol pedig már a négyzetméterárak csökkenése is kimutatható volt az utolsó negyedévben – derül ki az Otthon Centrum közleményéből.

Árcsökkenést okoz az érdeklődők hiánya.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Budapesten már akár 3,5 százalékkal kedvezőbb áron találhatunk téglalakásokat, a panelek esetében a csökkenés mértéke 2,5 százalék az ingatlanközvetítő hálózat közlése szerint.

Tavaly minden lakástípusnál és régióban nőttek az négyzetméterárak a 2021-es átlaghoz képest. A drágulás minden lakástípusnál jelentkezett, országos átlagban nem volt számottevő különbség, az új építésű és a téglalakások, valamint a használt házak árai egyaránt 25 százalékkal emelkedtek 2022-ben. 

A panellakások drágulása még markánsabb, 31 százalékos volt 2021-hez viszonyítva tavaly.

A trend azonban megállt az év második felére, amikor az áremelkedés üteme lassult, majd a negyedik negyedévben már sok helyen csökkenést is tapasztalt az Otthon Centrum.  

Országos átlagban a használt lakások ára 4 százalékkal, a házak ára pedig 5 százalékkal mérséklődött 2022. harmadik negyedévéhez képest az utolsó három hónapban.

A változás a fővárost is elérte, de a családi házakat elkerülte, a fordulatot ugyanis csak a lakások árában látni: a használt téglalakások ára 3,5 százalékkal 963 ezer forintra mérséklődött Budapesten.

Továbbra is az V. kerület a legdrágább 1,2 millió forintos átlagos négyzetméterárral, amelyet holtversenyben a II. és III. kerület követ 1,12 millióval. 

Most már hivatalos: befékeztek a lakásárak

Tavaly még a drágulás lassulása, majd fékezése jellemezte a lakáspiacot, ám januárra megérkeztek az első igazi mínuszok, a kínálati árak a fővárosban átlagosan 0,9, a vármegyeszékhelyeken 1,9 százalékkal voltak alacsonyabbak.

A válságállóként emlegetett XI. kerületben 3,5 százalékkal nőttek az árak, míg a szintén népszerű XIII. kerületben ugyanennyivel csökkentek. A külső pesti kerületekben átlagosan 6,5 százalékos visszaesést mértek az előző negyedévhez viszonyítva.

A panellakások piacán is fordulatot hozott az elmúlt év. 

A házgyári lakások átlagos négyzetméterára 743 ezer forint volt az év utolsó negyedévében, 2,5 százalékkal alacsonyabb az előző negyedév átlagánál.  A legdrágábbak tavaly a XIII. kerületi panelek voltak 928 ezer forintos négyzetméterárral, megelőzve a sokáig listavezető XI. kerületet, ahol átlagosan 900 ezer forintos négyzetméteráron cseréltek tulajdonost a panellakások. 

A kerületek többségében stagnáltak a négyzetméterárak, vagyis a változás 3 százalékon belül alakult. Ettől a III., IX kerület tér el, ahol 4 százalékkal, valamint a VIII., ahol 8 százalékkal csökkentek a négyzetméterárak, míg számottevő, 16 százalékos áremelkedés csak a XIII. kerületben volt kimutatható – jelezte az Otthon Centrum.

Keresletcsökkenés mellett is drágultak a családi házak

Az ingatlanközvetítő cég tájékoztatása szerint a fővárosban csökkent a kereslet a használt házak iránt, ennek ellenére a családi házak négyzetméterára év végére 739 ezer forintra emelkedett, ami az előző negyedévhez képest 23 százalékos drágulás. Elsősorban a jó állapotban lévő házak tarthatnak nagyobb érdeklődésre számot, ezért emelkedhettek a négyzetméterárak. A legdrágább a II. és a XII. kerület, ahol átlagosan egymillió forintra nőtt a négyzetméterár, míg a III. kerületben 975 ezer forint a középérték. Ezzel szemben a külső pesti kerületekben 585 ezer forint a fajlagos ár. A legdrágább a XV. kerület átlagosan 778 ezer, míg a legolcsóbb a XVII. kerület 450 ezer forinttal.