Az adatok is megerősítik a használt lakások piacán a lassulást, a KSH által publikált előzetes számok szerint ugyanis 2022 harmadik negyedévében a használt ingatlanok mindössze 1,1 százalékkal drágultak az előző negyedévhez képest – hívta fel a figyelmet a kínálati oldalon ezt tükröző tendenciára az ingatlan.com a KSH lakásárindexének előzetes adatairara reagálva. 

Ingatlan Iroda
Fotó: Kallus György,
ingatlan, ház,lakás,eladás,adás-vétel,ksh
Fotó: Kallus György

Már múlt nyáron jeleztük, hogy a lakáspiaci drágulás megtorpant, ezt pedig a most megjelent előzetes KSH-adatok is alátámasztják

 – értékelte az adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Tavaly a harmadik negyedévben a második negyedhez képest a használt lakásoknál az árváltozás mindössze 1,1 százalékos emelkedést mutatott, ennél kisebb drágulási ütem legutóbb a pandémiás időszakban, 2020 második és negyedik negyedévében volt. 

A 2020 végétől 2022 közepéig tartó időszakban 3,6-9,7 százalékkal drágultak a használt lakások az előző negyedévhez képest.

Eladó használt lakások és házak átlagos négyzetméterárainak alakulása településtípusonként
 

Árcsökkenés a nagyvárosokban

A kínálati piac legújabb, januári adatai is a drágulás lassulására utalnak. 

A fővárosi kerületekben decemberhez képest 0,9 százalékkal, 976 ezer forintra, a vármegyeszékhelyeken 1,9 százalékkal, 588 ezerre csökkentek az átlagos négyzetméterárak.

Fokozatosan bővül az eladó ingatlanok kínálata, de a kereslet nem tart ezzel lépést, sőt, visszaesés látható. 

Mindezeknek köszönhetően a lakásvásárlást tervezők a korábbi időszakhoz képest sokkal jobb pozícióba kerülhetnek, az ingatlantulajdonosoknak pedig muszáj lesz az eladási árakban is alkalmazkodniuk ehhez, ha túl akarnak adni a lakásukon – fogalmazott az ingatlan.com szakértője.

Jövőre már csökkenhetnek is a lakásárak

Egyértelműen elérkezett a ciklusforduló ideje.