BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kádár-kocka: összeteheti a két kezét, aki el tudja adni – ha sikerül is, csak óriási alkuval

A rezsipánik miatt eladósorba került korszerűsítetlen Kádár-kockák alig ötöde talált vevőre az elmúlt kilenc hónapban, és azok is jellemzően 13–30 százalékos alku árán.

Átlag feletti mértékű, 13–30 százalékos alku árán tudták csak értékesíteni szigeteletlen, korszerűsítésre szoruló kockaházaikat azok az eladók, akik a rezsiszabályok módosítása miatt léptek piacra tavaly – derül ki abból a friss eladói motiváció kutatásból, amelyet az ingON.hu végzett a Világgazdaság számára.

Az eladósorba került kockaházak között alig van szigetelt.
Fotó: Bujdos Tibor / Észak-Magyarország

Több mint félezer még most is eladó és a közelmúltban értékesített Kádár-kocka tulajdonosát kérdezték meg az ingON.hu ingatlanmarketinges társaság munkatársai arról, hogy mi történt velük azóta, hogy piacra vitték ingatlanjukat, és hogyan vészelték át a telet.

Tízből két Kádár-kockát, a korszerűtlen kockaházak egyötödét sikerült eladni a télen

– összegezte Vajnági Richárd ügyvezető a felmérés eredményét.

Volt olyan eladó – tette hozzá –, aki inkább engedett akár 30 százalékot is az árból, csak hogy szabaduljon az ingatlanától, és ne fázzon többet a saját házában. Volt, akinek ennek érdekében elég volt csak 13 százalékkal az irányár alá mennie. Ez sem számít azonban kevésnek és jellemzőnek, még akkor sem, ha általában véve is lassult a lakáspiac, és jelentősen visszaesett az adásvételek száma. 

Az eladói motiváció kutatásból kiderült, hogy

az eladók tapasztalatai szerint a vevők elsősorban rezsibarát ingatlanokat kerestek, vagy olyanokat, amelyeket jelentős engedménnyel, bőven a piaci átlagár alatt tudnak megvásárolni.

 Kellően nagy árengedmény fejében már hajlanak az új tulajdonosok arra, hogy ők maguk korszerűsítsék a hatvanas-nyolcvanas években épült házakat.

Melegen öltözve próbál rezsit csökkenteni a magyar

Hűvösebb lakásokban és félig lezárt házakban telelnek most sokan, minden tizedik honfitársunk melegebb ruhát vesz fel otthon, és minden ötödik energiatakarékos izzókra cserélte a régit. Szigetelésre költeni csak minden tizedik eladó ingatlan tulajdonosa tervez, egyelőre többségében a tavalyi áram- és gázátalány összegét fizetik.

Az eladó Kádár-kockák csupán 7 százaléka van szigetelve, és több mint negyedükben megjelent a klíma mint rásegítő fűtési mód a gáz- és vegyes tüzelésű kazán mellett. 

A klímaberendezések kétharmadát nemrég, a rezsipánik közepette vásárolták, a szükséges H-tarifás villanyórák beszerelésével együtt ez a beruházás több százezer forintot tett ki. 

Fatüzelésű cserépkályha mint kisegítő fűtés a felmérésbe is bekerült, a most vagy a nemrég eladóvá vált Kádár-kockák 16,5 százalékában megtalálható. 

Ahol volt lehetőség, ott a cserépkályhát is beizzították, de összességében több árammal működő fűtőtestet, fűtőpanelt használtak a télen a gázfogyasztás kordában tartására.

Jó szolgálatot tesz a régi cserépkályha.
Fotó: Beliczay László / MTI

A korábbi teleken jellemző 22-23 fokos szobahőmérséklet helyett 18-19 fokot tartottak sokan, és jellemző volt az átalányfizetésre való áttérés az egyenletes költségeloszlás érdekében

– mondta Vajnági Richárd.

A Kádár-kockák tulajdonosai nem dobták be a törölközőt, ebben az enyhe tél nagy segítségükre volt. Viszont éppen emiatt nem tudható, hogy mennyire fenntartható és finanszírozható megoldással éltek, akik lejjebb tekerték a fűtést, ami a jelenleginél klasszikusan hidegebb télen nem biztos, hogy elég lehet.

A felével is nőhet a Kádár-kockák értéke

A 800 ezer szigetelés nélküli, energiafaló kockaház mellett a hazai lakásállomány rákfenéje, hogy a szükséges felújítások töredékét végzik csak el, és azok többsége is átgondolatlanul történik, ezért minimális javulást eredményez. Hőszigetelés, nyílászárócsere és fűtéskorszerűsítés – ez az energetikai felújítások alfája és ómegája, pontosabban az a sorrend, amely szerint haladni érdemes egy megtervezett beruházás során. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.