Egészítse ki, minden egyes forinthoz tegyen egyet hozzá az állam, azaz 50 százalékos támogatásért lehessen pályázni az energiamegtakarítást eredményező lakásfelújításokhoz – javasolja az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke, Koji László, akinek a Világgazdasághoz eljuttatott közleménye szerint új helyzet állt elő.

20200916 MurakeresztúrKorszerűsítési munkák a polgármesteri hivatalban. Képen: Béli Tamás és Hajmási Csaba ablakcseréhez készülődnek .
A  legtöbb energia a nyílászárókon, a falakon és a födémen keresztül szökik el az épületekből. 
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Ne Brüsszel, hanem a hazai lakosság jusson forráshoz az energiamegtakarítás ürügyén 

– fogalmazott az ÉVOSZ elnöke, aki úgy véli, hogy a lakosság költene felújításra, elsődlegesen rezsicsökkentési, energiamegtakarítási megfontolásból, de nincs elegendő pénze a megemelkedett árviszonyok közepette. Fontos, hogy aki akar, tudjon költeni az energiatakarékosságot szolgáló felújításokra, de két számjegyű hitelkamatok mellett az emberek nem egészítik ki megtakarításaikat. Inkább kivárnak.

A tartós rezsicsökkentést az energiamegtakarítást szolgáló felújítás eredményezi és kevésbé az állam által támogatott rezsidíjak

– hangsúlyozta Koji. 

A lakosság lakásfelújítási és korszerűsítési szándékai a következő egy évben
 

Az országaiban „lakhatási krízist” emlegetnek, amelynek magyaros változata a lakásvagyon műszaki állagának elöregedése, vagyis az energetikai elvárásoknak 80 százalékban nem megfelelő állapot. 

Korábban, az energiaárak drasztikus áremelkedését megelőzően jellemző személet volt hazánkban: a tulajdonosok azért nem költöttek lakóingatlanjuk felújítására, mert nem érte meg, inkább megalkudtak a lakhatás minőségének kárára.   

Az ÉVOSZ javaslata szerint viszont a brüsszeli szén-dioxid-kibocsátási engedélyek megvásárlása helyett a felhasznált energia csökkentésének kellene jobban előtérbe kerülni.

Szakemberek eközben arra hívják fel a figyelmet, hogy a legtöbb energia a nyílászárókon, a falakon és a födémen keresztül szökik el az épületekből. A külső nyílászárók cseréjével, a külső falak és a födémek hőszigetelésével emiatt indokolt kiemelten foglalkozni. 

Mentőöv lenne a hazai vállalkozásoknak is

Az építőipar számára megrendeléseket és foglalkoztatási lehetőséget jelent a lakásfelújítások bezuhanásának mérséklése. Elsősorban a kis-, közepes vállalkozások számára és a hazai építőanyag-gyártók részére jelent mentőövet az ÉVOSZ javaslata. Nem mellesleg, az építőipar összes teljesítményén belül az Európai Unióban 35 százalékos részarányt képvisel a lakásügy, a lakásépítés és -felújítás. Nálunk ez az arány 20 százalék  körüli, ami a jelenlegi árviszonyok és a keresletcsökkenés mentén zsugorodik.