Friss felmérés készült a nagy árrobbanások után az építőipari szakmunkák díjainak eddigi és tervezett változásairól. Az építkezést és felújítást tervezőknek, de a szakembereknek is hasznos adatokat tett közzé a Tudjukki.hu, amely 324 szakember válaszai alapján állította össze a listát. A felmérés nem reprezentatív, de jól tükrözi az országszerte jellemző vállalási árakat.

Painter,Painting,A,Wall,With,Paint,Roller.,Builder,Worker,Painting
Painter painting a wall with paint roller. Builder worker painting blue surface with white color.
Az elmúlt egy évben a szobafestők emeltek legkevesebbet, átlagosan tíz százalékot.
Fotó: Shutterstock

A legnagyobb drágulás 

  • a vízvezeték-szerelők, 
  • tetőfedők, 
  • napelemesek és 
  • épületgépészek körében történt – olvasható a felmérés összegzésében. 

Eszerint a megkérdezett szakemberek 77 százaléka emelte árait az elmúlt évben, átlagosan 17 százalékkal. A következő három hónapban azonban már csak egyharmaduk számol további, átlagosan 11 százalékos áremeléssel, miközben 

a napelemesek több mint 80 százaléka tervez további jelentős árváltoztatást.

 

Az építőipari szakemberek többsége óvatos a közeljövőt illetően. Akik közülük áremelést terveznek, azok okként többségében az anyagok és nyersanyagok, az elektromos áram, üzemanyag és más energiaforrások drágulását jelölték meg, míg a versenytársak magasabb áraira 27 százalékuk hivatkozott.

Az elmúlt esztendőben a legnagyobb, 20 százalék feletti áremelést az épületgépészekkel, tetőfedőkkel és vízvezeték-szerelőkkel dolgozó megrendelők, valamint a napelemes beruházásba kezdők tapasztalhatták, míg a szobafestők körében történt a legszerényebb, átlagosan 10 százalékos drágulás a felmérés összegzése szerint.

Ezekre a szakemberekre kell várni a legtöbbet az építőiparban

A legkevesebbet víz- és villanyszerelőre, a legtöbbet kőművesre, valamint burkolóra. A tavalyinak kevesebb mint a felére, átlagosan pedig 58 napra csökkent a szakemberek vállalási ideje. A munkadíjak viszont nem csökkentek, sőt, már európai szintűek, de ha tartósan kevesebb lesz a megbízás, ismét megindulhat a szakemberek külföldre vándorlása.

A rezsiszabályok változása miatt drasztikusan megugrott a kereslet a megújuló energiaforrások iránt, ezt tükrözi a hőszivattyúk telepítésének 20 százalékos gyarapodása, aminek következtében az átlagos alapdíj 250 ezer forintra emelkedett. A klíma telepítésének díja 13 százalékkal lett több, és immár elérte a 350 ezer forintos átlagárat, a napelemes beruházások átlagára pedig 19 százalékkal emelkedve négymillió forintra nőtt.

A burkolók körében volt a legszélesebb körű az áremelés, 

90 százalékuk emelt árat, a vállalási díj ezáltal négyzetméterenként 9 ezer forint lett. Az építészek többsége a közeljövőben is tovább emeléssel számol.

Man,Installing,Alternative,Energy,Photovoltaic,Solar,Panels,On,Roof
Man installing alternative energy photovoltaic solar panels on roof
Megnőtt a kereslet, máris jelentősen drágultak a napelemek is.
Fotó: Shutterstock

A Tudjukki.hu arra figyelmezteti a megrendelőket, hogy több és részletes árajánlatot kérjenek, amely tartalmazza az összes költséget, feltételt és minden szükséges szolgáltatást. Ez segít az ajánlatok összehasonlításában és a váratlan költségek elkerülésében.

Emellett kihagyhatatlan ellenőrizni a kivitelezői referenciákat is.