Milyen lakást keresnek a diákok, mivel lehet megnyerni most a fiatal bérlőket? Többek között ezekről a speciális szempontokról is kérdeztük az egyik piacvezető ingatlanközvetítő társaság, a Duna House szakértőjét.

A,Woman,With,A,Suitcase,In,Her,Hands,Stands,InA woman with a suitcase in her hands stands in her new apartment. The concept of moving to a new place of residence or moving out of an old home
Fotó: Shutterstock

„Televízióra nem feltétlenül, erős és gyors internetelérésre azonban biztosan szüksége lesz a lakást bérlő diáknak” 

– mutatott rá a sajátos és jellemző elvárások egyikére a Világgazdaságnak Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

Nagyon fontos szempont az egyetemisták számára a könnyű és gyors megközelíthetőség – tette hozzá –, ám

a magas árak miatt egyre többen választják a külső kerületeket.

Szerinte az az ideális, ha az adott ingatlan nagyobb közlekedési csomópont környékén, metróvonal mentén helyezkedik el.

Azok a diákok, akik nem szeretnének bérlőtárssal osztozni, előszeretettel választják a fővárosi garzonlakásokat, amelyek kis alapterületűek ugyan, de szerencsés esetben nagy belmagasságúak, ennek köszönhetően pedig galériával bővítik a lakó(k) életterét. Egyedi méretei és elrendezése miatt az ilyen típusú ingatlanok esetében különösen fontos, hogy bútorozottak és teljeskörűen gépesítettek legyenek.

Couple,Eating,Pizza,Celebrating,Housewarming,Party,On,Moving,Day,,Man
Couple eating pizza celebrating housewarming party on moving day, man and woman enjoying beer and snack sitting on sofa with unpacked boxes around, move in new home, delivery service, close up view
Fotó: Shutterstock

Apropó, gépesítés

Egy tanulónak is fontos lehet a konyhában a mikrohullámú sütő és a tűzhely, de lehet, hogy a sütőt nem igényli, könnyedén nélkülözni tudja, ugyanakkor a mosógép és a hűtőszekrény számára is elengedhetetlen. 

A televízió sem igazán elvárás az egyetemista bérlők részéről, azonban

erős és gyors internetelérésre biztosan szükségük van. 

Egy kis lakás akkor nyújt igazán élhető teret, ha praktikus szempontok, például a megfelelő helykihasználás alapján személyre szabja a tulajdonos, vagy az ott több évre tervező bérlő.

Praktikus a következőkkel tervezni:

  • extrakeskeny mosógéppel,
  • összecsukható kanapéággyal,
  • kevés helyet foglaló étkezősarokkal, 
  • falra szerelt televízióval,
  • ötletes tárolómegoldásokkal,

amelyek segíthetnek otthonosabbá varázsolni a teret. 

A folyamatosan növekvő bérleti díjak miatt egyre lejjebb adnak az egyetemisták az igényeikből, és akik eredetileg nem szerettek volna lakótársat, azok közül is sokan kénytelenek lesznek a költségek megosztása miatt társulni valakivel. 

Árkörkép az egyetemvárosokból

Az egyedül költöző diákok által keresett önálló garzonokért, stúdiólakásokért az idei szezonban a fővárosi tulajdonosok átlagosan 150-170 ezer forintot kérnek, egy hálószobás ingatlant 170–220 ezer forintért vehetnek ki a diákok. A több egyetemista együttélésére alkalmas, két hálószobával rendelkező lakások kategóriájában átlagosan 250-350 ezer forintos bérleti díjra érdemes készülni, a háromhálós, a főváros frekventált területein kínált lakásokért pedig átlagosan 350-500 ezer forintos bérleti díjat számolnak fel.

A nagyobb vidéki egyetemvárosok közül Debrecenben akár a fővárosihoz hasonló, 200 ezer forint körüli átlagárakkal is találkozhatnak az érdeklődők, akik 60 négyzetméter körüli ingatlant keresnek. Kisebb lakást lehet kedvezőbb áron bérelni itt is. Szegeden ugyanakkor 150 ezer forint körüli az átlagos bérleti költség, míg Pécsett 130 ezer. A vármegyeszékhelyek közül Békéscsabán volt a legalacsonyabb, 85 ezer forint az átlagos bérleti díj a DH összesítése szerint.

Ha két vagy több bérlő vesz ki egy ingatlant, akkor ideális, ha a közösen használható előtér, nappali, konyha és fürdőszoba mellett minden lakó számára elérhető a saját hálószoba, ami lehetőség szerint külön nyílik. 

A nagyobb alapterületű, nagypolgári lakások esetében nem ritka, hogy egymásból nyíló szobákon kénytelenek osztozni a bérlők, és van olyan is, hogy csak az egyik hálóból lehet bemenni a fürdőszobába, ami más irányból nem megközelíthető.

A több lakóra szabott lakások hátulütője, hogy azokban gyakran egykori cselédszobákat, tárolókat alakítottak hálószobává, így 

egészen kicsi alapterületű szobákkal is találkozhatunk a kínálatban. 

Több ember együttlakása esetén ideális, ha az ingatlan dupla komfortos, tehát több toalett és fürdőszoba található benne. Ha csak egyetlen fürdőszobára van hely, akkor jó, ha legalább a WC külön helyiségben helyezkedik el. Az ablakos fürdő szerencsésebb megoldás, mert könnyebben elkerülhető a penészedés. 

A kislakásokhoz hasonlóan a nagyobb alapterületű albérletek esetében is fontos a bútorozottság és a gépesítettség, mert a diákbérlők többsége nem teherautókkal, hanem néhány bőrönddel akar költözni és kiköltözni is majd

– hangsúlyozta a szakember.