Megjelent a 2023. évi ajánlott minimális építőipari rezsióradíj – hívta fel a figyelemt közleményében az Építési Vállakozók Orászgos Szakszövetsége, hangsúlyozva, hogy a több mint 20 tételből álló költségféleségekre épülő számítás a 2022. évi minimális értékeket veszi alapul. 

20230215 Budapest
Építkezés 

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG 20230215 BudapestÉpítkezés Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Semminek az ára nem lett alacsonyabb. 
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottság javaslatára – melynek tagja az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) – az építési és közlekedési miniszter rendeletében kihirdette a 2023. évi ajánlott minimális építőipari rezsióradíjat.

A 2023. évre ajánlott minimális rezsióradíjat nettó 5856 forintban határozza meg az építési és közlekedési miniszter ma megjelent, holnaptól hatályos rendelete,

amely a 2021-ben megállapított 4530 forintos tételt számszerűsíti, ugyanis a tavaly az ágazati érdekképviseletek által ajánlott 5070 forintos javaslatot nem foglalták jogszabályba.

Az új minimális építőipari rezsióradíj változását az elvárt garantált bérminimum 2023. év eleji 14 százalékos emelkedése mellett a pótlékok (túlórapótlék, műszakpótlék, egyéb bérpótlékok), a kiegészítő fizetés és annak járuléka, valamint az ügyvitel és a munkahelyi irányítás költségnövekedése okozta. Ezen túlmenően a csoportos személyszállítás és az energiaköltségek jelentős emelkedése járult hozzá a dráguláshoz. 

Építőipar,építkezés, építőmunkás, munkás  foto: Vémi Zoltán Bp. 2017.07.11.Építőipar,építkezés, építőmunkás, munkás  foto: Vémi Zoltán Bp. 2017.07.11.
Húsz költségtételt vettek alapul.
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Az elvárt garantált bérminimum alkalmazása jogszabályi kötelezettség. Az építőipari vállalkozások mobilitásuk eredményeként székhelyüktől jóval távolabb is vállalnak munkát, ami elsősorban a személyszállítás költségének növekedését  okozza.

A szakképzetlen munkaerő magas aránya a helyi mérnöki munkavezetés fokozását tette szükségessé, ami kihatással van az ügyvitel, a munkahelyi irányítás költségeinek emelkedésére.

Ötezer forint felett az építőipari minimális rezsióradíj

Nettó 5070 forintban állapította meg a 2022-re ajánlott minimális rezsióradíj összegét az építőipari szakszövetség. Az ágazatban dolgozó vállalkozások rezsióradíja a jelenleg ajánlottnál magasabb, átlagosan 6500 forint. Tavaly 4530 forint volt az ágazatban ajánlott minimális összeg, amelynél az idei 11,9 százalékkal lehet magasabb.

Mindezekkel párhuzamosan a magas hatása erősen befolyásolta a minimális rezsióradíj alakulását.
A minimális építőipari rezsióradíj az ágazati szereplők mellett a megrendelőknek is támpontot ad – hangsúlyozta Koji László, az ÉVOSZ elnöke az MTI-nek. Elmondta: a lakosságnak fontos tudnia: 

Ha egy vállalkozás a minimális építőipari rezsióradíját a mostani rendeletben meghatározottnál kisebb összegben határozza meg, akkor az irreálisan alacsony árnak tekinthető.

Ez a mostani erősödő versenyben lehet ugyan az adott vállalkozásnál a túlélés eszköze, azonban emiatt kétségessé válik a vállalkozás jogszerűsége. A szakszövetségi elnök kéri a lakosságot, hogy építőipari, felújítási munkáknál mindig vegyék figyelembe, hogy az általuk választott vállalkozás milyen építőipari rezsióradíjjal dolgozik.