Intenzív érdeklődést tapasztalnak a kormány által január 1-jétől bevezetett otthonteremtési támogatás iránt – közölte Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára az M1 műsorában. A kétéves átmeneti idő alatt a pluszt a 41 év felettiek is igénybe vehetik, ha az édesanya igazolja a 12 hetes várandósságot. A Babavárónál pedig 41 éves korra nőtt az átmeneti időszakban a korhatár 30 évről a várandós anyák esetében. 

A,Portrait,Of,Young,Couple,With,A,Baby,And,Cardboard
További gyermekek megszületését ösztönzik az otthonteremtési támogatással.
Fotó: Shutterstock

Kétéves átmeneti idővel lépett életbe 2024. január elsejétől a csok plusz, a támogatást így ebben a két évben még bármilyen életkorú párok igényelhetik, ha az édesanya igazolja a 12 hetes várandósságot – mondta az államtitkár. A csok plusz iránt intenzív az érdeklődés, az igényléséről az első adatok a hónap végén várhatók, érdemi információk pedig fél év múlva lesznek.

Az új támogatás lényege, hogy ha egy párnak már van gyermeke, de továbbiakat vállal, akkor igénybe tudja venni a csok pluszt az édesanya 41 éves koráig. 

A kormány olyan otthonteremtési koncepciót akart létrehozni

– mutatott rá Hornung Ágnes –, 

amely a vágyott gyermekek megszületését ösztönzi és érdemi segítséget nyújt a családoknak.

A csok plusz 3 százalékos, államilag támogatott kamattal és 10 százalékos önerővel vehető igénybe, az összeg a gyermekek számától függően 15 millió, 30, illetve 50 millió forint. 

A bankok és más piaci szereplők egyetértenek abban, hogy a módosítások eredményeként a csok plusz érdemi segítséget tud nyújtani az otthonteremtéshez, e konstrukcióval a gyermeket vállaló családok a városokban is tudnak ingatlant vásárolni – hangsúlyozta az államtitkár.

A csok plusz kamata 5-6 százalékkal alacsonyabb az átlagos hitelkamatok szintjénél.

Változás a korábbiakhoz képest, hogy a csok plusz az ország teljes területén, valamennyi településen igénybe vehető, akár az 5000 fő alatti településeken is. Kombinálható akár a falusi csokkal is, amelynek összege szintén nőtt január 1-jétől.

hornung agnes
Intenzív érdeklődést generál a csok plusz az államtitkár tájékoztatása szerint 
Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

 

Változott a Babaváró is

Januártól változott a sikertermékként elkönyvelt Babaváró program is, amelyet az elmúlt években több mint 230 ezer pár igényelt. 

A Babaváró olyan amely a gyermekek megszületésével fokozatosan támogatássá változik, az összeget a párok szabadon felhasználhatják, de az adatok szerint zömmel otthonteremtésre fordítják a családok – ismertette az államtitkár.
E támogatási formát 30 év alatti párok igényelhetik, de most életbe lépett egy átmeneti időszak, amelynek keretében a 41 év alatti édesanyák is igényelhetik igazolt várandósság esetén.

Finomhangolás folyamatban

Idén folytatódik a családtámogatások finomhangolása.

Többek között 

felmerült a háromgyermekes anyák szja-mentességének bevezetése, erről folyamatos tárgyalások zajlanak

– nyilatkozta az államtitkár.

Támogatási kisokos

A csok plusz igényelhető, ha a családnak már van gyermeke, ehhez vállal további gyermeket, és igényelhető akkor is, ha a családnak még nincs gyermeke, de előre vállal egy, kettő vagy három gyermeket – mondta Hornung Ágnes, aki összefoglalóan elmondta, hogy a támogatás összekapcsolható a falusi csokkal is. Ha egy családnak van két gyermeke, és 5 ezer fő alatti településre költözik, akkor igényelheti a falusi csokot, majd, ha születik még egy gyermek, akkor már a csok plusz is igénybe vehető. A két támogatással 65 millió forintot is igényelhet egy család.  A kamat maximum 3 százalék a csok plusz esetében, a tőke összege pedig folyamatosan csökken a gyermekek megszületésével. A második gyermek megszületésétől gyermekenként 10-10 millió forinttal csökken a tőke összege – emelte ki.