Csaknem 10 százalékkal a kikiáltási ár feletti ajánlattal zárult a svábhegyi nővérszálló épületére a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő E-árverés oldalán kiírt nyilvános licit, aminek révén a 676 millió 260 ezer forintos áron meghirdetett ingatlanért végül 60 millió forinttal többet, 736 millió 260 ezer forintot kaphat az állam. 

MNV Zrt. e-árverés,
svábhegy nővérszálló,
A licithez csatolt fotó az épületről.
Fotó: MNV Zrt.

Hosszú története van az 1935-ben szállodának épült, később kórházként, majd nővérszállóként hasznosított, XII. kerület, Mátyás király út 31. alatt található ingatlannak, amely közvetlenül szomszédos a Béla király úti köztársasági elnöki rezidenciával. Sőt, ha Sólyom László úgy dönt, felújították volna, és akkor 

ebbe az épületbe költözött volna a hajdani államfő is.

A város egyik legértékesebb részén, a Svábhegyen jó ideje pusztuló, különleges épület papíron már többféle funkciót kapott az elmúlt években, 2017-ben egy meg nem nevezett állami hivatal lehetséges helyszíneként került be a hírekbe. Végül kihasználatlan maradt, és tovább pusztult a különösen értékes hegyvidéki területen.

Hosszú csend után történt valami

Legutóbb 2014-ben írtak ki, nem is először licitet a svábhegyi ingatlanra, de vevő nem akadt a már akkor is rendkívül lepusztult épületre. 

Az MNV árverési felületén közzétett információk szerint a hegyvidéki építészeti stílusban épült szállóépület hasznos alapterülete több mint 1,2 ezer négyzetméter, és 5,5 ezer négyzetméteres telken áll, amely akár osztható is, a teljes ingatlan jelenlegi forgalmi értéke pedig  a meghirdetésekor 751,4 millió forint volt.

A szorzókat a magas presztízsű terület határozza meg leginkább, az épület emeleti terasza panorámás, a telek zöldövezetben van, könnyen megközelíthető környezetben, ami jó lehetőséget kínál a leendő tulajdonosoknak.

MNV Zrt. e-árverés,
svábhegy nővérszálló,
Fotó: MNV Zrt.

A licit február elsején zárult, a legnagyobb összegű vételi ajánlatot tevő kiléte nem ismert, de az eltelt idő rövidsége miatt még az adásvételi szerződés sem jöhetett létre vele. Mindenesetre kérdéseinket elküldtük a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek, amint választ kapunk, közzétesszük.

Bárki és bármilyen célra vásárolja meg a nővérszállót, minden bizonnyal nem marad titokban a köztársasági elnöki rezidencia mellett zajló ingatlanfejlesztés.