Karrier

Megtiszteltetésnek tartja a Yale Egyetem, hogy magyar díszdoktort avathatott

Számos korábbi díja mellé újabb jelentős elismerésben részesült a magyar–amerikai kettős állampolgárságú tudós, Lovász László. A Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnökét most az amerikai Yale Egyetem ismerte el tiszteletbeli doktori címmel.

A világ egyik legrangosabb felsőoktatási intézménye, az amerikai Yale Egyetem tiszteletbeli doktori címet adományozott az intézményben korábban oktató Lovász Lászlónak, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) korábbi elnökének: a kombinatorikában végzett úttörő munkásságát ismerték el.

Yale Lovász László díszdoktor
Lovász László immár a Yale tiszteletbeli doktora / Fotó: Czimbal Gyula

Miként az MTA közleménye is emlékeztetett: a Yale-en 1702 óta hagyomány, hogy a kimagasló teljesítményért vagy a közjóhoz való példaértékű hozzájárulásért tiszteletbeli doktori címet adományoznak. 

Az egyetem idei diplomaosztó ünnepségén kilencen vehették át az elismerést, 

közöttük Lovász László matematikus, az MTA rendes tagja és korábbi elnöke.

Lovász a Nemzetközi Matematikai Unió elnöke is volt

A méltatás szerint Lovász zseniális matematikus és elméleti informatikus, akinek a tiszta matematika egyik ágában, a kombinatorikában végzett úttörő munkássága az emberiséget szolgáló és előre vivő valós alkalmazásokhoz vezetett az informatikában, a mérnöki és műszaki tudományokban, a statisztikában és a természettudományokban.

A Yale Egyetem kiemelte, hogy Lovász szinte minden díjat megkapott már, amit matematikus kiérdemelhet, köztük a matematika legmagasabb kitüntetését, az Abel-díjat is.

A11I2251
Lovász László szinte minden díjat megkapott már / Fotó: Havran Zoltán

A Qbit tudományos szakhonlap emlékeztetett, hogy a Norvég Tudományos Akadémia 2021-ben Lovász Lászlónak, az ELTE professor emeritusának, a budapesti Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet kutatóprofesszorának és Avi Wigdersonnak, a princetoni Fejlett Tanulmányok Intézet munkatársának ítélte oda az Abel-díjat „meghatározó jelentőségű munkásságukért az elméleti számítógép-tudomány és a diszkrét matematika terén és szerepükért abban, hogy ezek a modern matematika központi területeivé válhattak”.

Lovász a mostani kitüntetése előtt is számos elismerésben részesült:

  • 1999-ben Wolf-, illetve Knuth-díjat,
  • 2001-ben Gödel-díjat,
  • 2010-ben Kiotó-díjat kapott.

Egy cikluson át, 2007-től 2010-ig a Nemzetközi Matematikai Unió elnöki tisztét is betöltötte.

A kitüntetés a Yale-nek megtisztelő

A Yale által most elismert, magyaramerikai kettős állampolgárságú Lovász 1993 és 1999 között maga is tanított az intézményben, amely a következőképp nyilatkozott:

Megtisztelő számunkra, hogy beleegyezett, hogy még egyet megkapjon, mégpedig attól az egyetemtől, ahol több mint fél évtizeden át tanított és kutatott, és amely maga is megtiszteltetésnek érzi, hogy átadhatja önnek a műszaki és technológiai tudományok doktora címet.

Méltatásában a Yale Egyetem azt is megjegyezte, hogy Lovász felesége, Vesztergombi Katalin is matematikus, négy gyermekük van.

 

 

Yale Egyetem Lovász László MTA matematikus
Kapcsolódó cikkek