A nyolc legnagyobb szlovákiai üzletláncban az elkövetkező három hónapban mintegy 400 élelmiszerre vezetnének be ársapkát. Szlovákiában az a januári 15,2 százalékról februárra 15,4-re emelkedett. Az árplafon bevezetése hétfőtől lép életbe. Az befagyasztott élelmiszerárakról Samuel Vlčan földművelésügyi miniszter tájékoztatott.

A kezdeményezéshez nyolc kiskereskedelmi lánc – Billa , CBA, Coop Jednota, Kaufland, Labaš, Lidl, Terno, Tesco – csatlakozott. 

Ezen szereplők az illetékes tárcának márciusban megküldték azoknak a tételeknek a listáját, amelyeknél június 20-ig biztosítják az árgaranciát – írta az Index

Close,Up,Shot,Of,Glasses,Of,Beer,And,Pizza
Fotó: bbernard

A földművelésügyi miniszter üdvözölte, hogy az üzletláncok maguk döntöttek egy ilyen árkorlátozó lépés mellett. „Az inflációellenes garancia azt jelenti, hogy minden áruházlánc nagyjából 30–100 olyan élelmiszerfajtát határoz meg, amelyekre három hónapon keresztül ugyanazt az árat garantálja. Ez 400 egyedi tételt jelent” – ismertette a tárcavezető az Infostart szerint a kezdeményezés indulásakor. 

Az árplafon bevezetésének célja az infláció mérséklése.

Szlovákiában az élelmiszerárak emelkedése volt a legnagyobb hatással az éves és a havi inflációra, tavaly februárhoz képest 28,6, az idén januárhoz viszonyítva pedig 1,7 százalékkal drágult az élelmiszer. 

„Első pillantásra talán helyes intézkedésnek tűnhet ez a vásárlók számára ekkora infláció mellett, de ez nem igaz” – nyilatkozta Jarmila Halgašová, a Szabadság és Szolidaritás nevű párt mezőgazdasági szakértője, aki szerint az üzletláncok olyan élelmiszerekre vezették be az árplafont, amelyeknek az ára az elkövetkező hónapokban valószínűleg fokozatosan csökken. Másrészt például a sertéshús feltehetően drágul majd, de arra nem vonatkozik az árplafon. 

Továbbá teljesen nevetséges vagy illogikus tételek is szerepelnek a listán, például a sör, a bor, a pizza 

– jegyezte meg az Új Szó beszámolója szerint.

Szlovákia májusban rálép az adósságfékre

Egy évekkel ezelőtt elfogadott törvény értelmében szükséges aktiválni az adósságféket, hiába alakult több mutató a vártnál jobban.