Kiskereskedelem

Kína szövetségre buzdítja az EU-t

Az Egyesült Államok és Kína pénteken vezeti be az újabb pótvámokat egymás importjára. Peking az EU-ban látja legfőbb szövetségesét a kereskedelmi háborúban.

Bár az időzónák különbözősége miatt Peking léphetett volna először a kereskedelmi háború következő fordulójában, megvárják, amíg az Egyesült Államokban pénteken életbe léptetik a 34 milliárd dollárnyi kínai árura kivetett pótvámot, csak utána teszik meg ugyanezt – jelentette be szerdán a pénzügyminisztérium. Washington korábban közölte, hogy a büntetőintézkedések július 6-tól lesznek érvényesek, Peking pedig azt, hogy minden amerikai lépésre mennyiségileg és minőségileg azonos ellenintézkedéssel válaszol.

Ez tovább gerjeszti majd a feszültséget a világ két legnagyobb gazdasága között, Donald Trump amerikai elnök ugyanis már megfenyegette Pekinget, hogy esetleges vámemelés esetén 200 milliárd dollár értékű kínai árut sújt póttarifákkal.

Az Egyesült Államok és Kína közötti pengeváltást aggodalommal figyelik a piacok. A vezető ázsiai tőzsdék gyengüléssel zártak szerdán, Ausztráliában 0,48, Tajvanon 1,33, Japánban 0,34 százalékkal estek vissza a vezető indexek, a 47 fejlett és fejlődő országot magában foglaló MSCI ACWI 0,1, a kínai CSI 300 0,7 százalékos mínuszban zárta a napot. A jüan viszont nagyot erősödött a dollárral szemben, miután a kínai jegybank kedden megnyugtatta a piacokat, hogy a kereskedelmi háború fenyegetése ellenére stabilan fogja tartani a devizát.

Fotó: AFP

Kína elsősorban az Európai Unióban lát szövetségest az Egyesült Államokkal szemben, és a Reuters értesülése szerint egyre erősebb nyomást gyakorol Brüsszelre annak érdekében, hogy határozottan ítéljék el Washington kereskedelmi politikáját a július 16–17-én Pekingben tartandó kétoldalú csúcstalálkozón.

Magas rangú kínai illetékesek, köztük Liu Ho miniszterelnök-helyettes próbálta meggyőzni az európaiakat a szövetség szükségességéről, és jó szándékuk jeléül azt is felajánlották, hogy az eddiginél jobban megnyitják a kínai piacot az uniós befektetők előtt.

Brüsszel azonban elzárkózik attól, hogy összefogjon Pekinggel Washington ellen.

Ennek nagyrészt az az oka, hogy az EU ugyanúgy aggódik a kínai piacok zártsága, Peking manipulatív kereskedelmi gyakorlata, a bújtatott állami szubvenciók és az olcsó dömpingáruk miatt, mint az amerikai kormányzat.

A New York-i székhelyű Rhodium tanácsadó csoport áprilisban nyilvánosságra hozott jelentéséből például kiderült, hogy a külföldi befektetésekkel szemben a kínai korlátozások az ingatlanpiacot kivéve minden területen szigorúbbak az uniósnál, és európai vállalatok nem vásárolhatnának fel olyan fontos cégeket, amilyeneket a kínaiak az EU-ban.

Egyetértünk szinte mindenben, ami miatt az Egyesült Államok panaszkodik Kínára, csak abban nem, ahogyan Washington kezeli ezt az ügyet

– mondta egy neve elhallgatását kérő uniós diplomata.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

Peking kereskedelmi háború EU Brüsszel
Kapcsolódó cikkek