Kiskereskedelem

Hamarosan kitör a karácsonyi káosz a boltokban

Az Auchan Retail Magyarország tapasztalatai szerint az ünnepi időszakban a kosárérték akár 30-40 százalékkal is növekedhet az átlagos forgalomhoz képest.

Népszerűbbek a félkész és különleges hústermékek

Az Auchan felmérései szerint a karácsonyi és szilveszteri menüsorok népszerű tételei a filézett húsok, a darálthús. A rántotthús és a töltöttkáposzta alapanyagai mellett egyre nagyobb az igény a kényelmi termékekre, így az előkészített, töltött, pácolt, baconbe tekert, fűszerezett, vagy sous vide húsokra. Az ünnepi időszakban a prémium választékból és különlegességekből is szívesen szemezgetnek a vásárlók, ezért például az év többi időszakában ritkábban fogyasztott bárány-és vadhúsokból, pulykából, birkából jelentősebb mennyiséggel készül az áruházlánc. A teljes húskínálat forgalma az éves mennyiség 10-15 százaléka az ünnepek előtt.

Halból karácsonykor fogy a legtöbb

Édesvízi és tengeri halakból, tenger gyümölcseiből egyaránt széles kínálattal, valamint újdonságokkal várja a rohamot az Auchan a karácsonyi időszakban. A halfélék sok esetben már tisztítva, filézve vagy akár halászlé alapanyagként kerülnek a hűtőpultokba. Idén is nagy mennyiségben kerül a polcokra a konyhakész termékekből, többek között halászlé alapból és előre fűszerezett, csomagolt halakból.

Az ünnepek klasszikusa a ponty mellett a tonhal, a lazac, valamint a szürkeharcsa és az afrikai harcsa. Sokan keresik a prémium halkülönlegességeket is.

A rákfélék iránti kereslet egyre nő, így újdonsággal is készül az áruházlánc: idén homárral bővül az Auchan kínálata.

Fotó: Kallus György / VG

Karácsonyi figurák az ünnepi édességek toplistáján

Az áruházlánc tavalyi eladási adatai alapján az ünnepi édességek között igen népszerűek a karácsonyi figurák, amelyekből tavaly több mint egymillió kétszázezer darabot adott el az áruházlánc. Az Auchan Retail Magyarország ezek esetében a 9 és 20 gramm közötti termékekből értékesít a legtöbbet. Népszerűek természetesen a szaloncukrok is,

az előre csomagolt változatból közel 500 ezer csomagot, a lédig szaloncukrokból pedig több mint 280 ezer kilogrammot vásároltak az előző évben.

A mostani szezonban egyébként még szélesebb kínálattal jelentkezik az áruházlánc: több mint 250 féle édességgel bővül a paletta.

Kelendők az ünnepi pék- és cukrásztermékek

A tartós pék-és cukrásztermékek forgalmának csaknem negyedét teszik ki a szezonális termékek az év végén. Népszerűek a helyben készített ünnepi kalácsok, stollenek, mézeskalácsok, piskóták és aprósütemények, és nagy mennyiségben kerülnek a bevásárlókosarakba a különböző ízesítésű bejglik is.

Ezen belül pedig a sajátmárkás termékek forgalmában is jelentős növekedésre számít az áruházlánc.

Egyre népszerűbbek a nemzetközi karácsonyi édességek is, évről évre több fogy például az olasz panettone-ból is, amelyet egyébként helyben készült változatban is lehet majd kapni az Auchan áruházakban.

Borokból a vörös hazai megy a legjobban

Az Auchan borforgalmának több mint 90 százalékát magyar tételek között továbbra is a vörösborok a legkeresettebbek, de jelentősen növekszik a rozék és az illatos fehér borok forgalma. A téli hónapokban, így karácsony környékén többen vásárolnak nehezebb, karakteresebb vörösborokat leginkább az egri, villányi és szekszárdi borvidékekről.

A minőséget tekintve a hazai vásárlók többsége ma már a magasabb, 800-1500 forintos tételek közül választ.

Az ínyencek pedig prémiumkategóriás borok között is válogathatnak, már 5000 forinttól.

Auchan termékek vásárlás
Kapcsolódó cikkek