Kiskereskedelem

Augusztus huszadika előtt megrohanják a boltokat

Az élelmiszer-kiskereskedelmi forgalom csaknem háromötödét lebonyolító nagy áruházláncoknál átlagosan 8-10 százalékos bővülést hoz az augusztus 20. előtti vásárlási láz – értesült piaci forrásokból a Világgazdaság.

Az élelmiszerköltések fennmaradó részén osztozó kisboltoknál nagyobb a szórás, elhelyezkedéstől és alapterülettől függően 4-5, de akár 12-13 százalék is lehet ilyenkor a többlet.

Az üzletláncok tapasztalatai szerint az államalapítás ünnepe előtti napokban az ásványvíz és az üdítő mellett a sör és a bor, különösen a rozé kereslete ugrik meg,

emellett átlag felett fogynak a friss zöldségek és a szezonális gyümölcsök, a grilltermékek, a csirke- és a sertéshús, valamint a grillkolbász és -sajt.

Fotó: Kallus György

A karácsonyi és a húsvéti időszakkal ellentétben viszont augusztus 20. előtt nem tartoznak a toptermékek közé a sütési alapanyagok, mint a liszt vagy a cukor, és a tömény italokért sem kapkodnak a vevők.

Az időjárás is erősen befolyásolja a forgalmat Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerint. A Világgazdaságnak elmondta, hogy bár a négynapos hosszú hétvégének csak a negyedik napján, kedden lesznek általánosan zárva az üzletek, a fogyasztók többsége kettő helyett négy napra való mennyiséget vásárol élelmiszerekből.

Arra lehet számítani, hogy már ma délután-este és holnap is gyakran lehetnek hosszan kígyózó sorok az üzletekben.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatják

 

augusztus 20. bevásárlóközpontok nemzeti ünnep kereskedelem
Kapcsolódó cikkek