Kiskereskedelem

A biztonságos vásárlásra figyelmeztet az Országos Kereskedelmi Szövetség

Az online megrendelők jelezzék, ha egészségügyi okok miatt zárt területről kérnének kiszállítást és az esetleges lezárás pontos határvonalát.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) tagvállalatai (Aldi, Auchan, Lidl, Metro, Penny Market, Spar, Tesco) folyamatosan figyelemmel kísérik a piaci helyzetet, a szövetség élő kapcsolatot tart fenn és együttműködik minden érintett területen a kormánnyal, a hatóságokkal, továbbá a beszállítókkal is – olvasható az OKSZ közleményében.

Az OKSZ tagvállalatai továbbra is javasolják, hogy

a lakosság ne halmozzon fel otthonában feleslegesen sok élelmiszert.

A kiegyensúlyozott áruellátás mellett az OKSZ tagvállalatai megkülönböztetett figyelmet fordítanak a vásárlók és alkalmazottaik biztonságára is, és minden elvárható intézkedést megtesznek a jövőben is.

Fotó: AFP

A vásárlók és az alkalmazottak biztonsága érdekében a szövetség néhány területen – nemzetközi példák alapján is – együttműködést kér a vásárlóktól. A szövetség a többi között azt javasolja, hogy

  • a vásárlók lehetőleg ne a csúcsidőszakban menjenek el a boltokba. Ha megoldható, akkor ne vigyék a gyermekeket magukkal vásárolni.
  • Az eladótérben a vásárlók tartsanak biztonságos távolságot más személyektől.
  • Javasolják a készpénz nélküli fizetéseket az üzletekben.
  • Vásárlás közben is fordítsanak figyelmet az egészségügyi szakemberek, a Nemzeti Népegészségügyi Központ általános ajánlásaira is, amelyek szerint a kiskereskedelmi üzletekben tartózkodva a vásárló se érintse meg az arcát, különösen az ajkakat, az orrát és a szemét kézzel.
  • A válogatható frissárut puszta kézzel ne fogják meg.
  • Kövessék a köhögés és a légzés higiéniai protokollját.
  • Az elektronikus során a megrendelőket kérik, jelezzék rendeléseik leadása során, ha egészségügyi okok miatt zárt területről kérnének kiszállítást és az esetleges lezárás pontos határvonalát. Az áruházak munkatársai veszélyeztetett területekre nem léphetnek be.
  • járvány koronavírus OKSZ vásárlás
    Kapcsolódó cikkek