Kiskereskedelem

Pánikvásárlás helyett: ötletek az ésszerű élelmiszertartalékolásra

A Covid-19 járvány első hullámára jellemző pánikvásárlásokat és a boltokban kialakult tumultuózus jeleneteket segít megelőzni a Nébih új kiadványa.

A Covid-19 járvány kezdetén a Magyarországon is jellemző pánikvásárlás, és az ennek következtében kialakuló – a járvány elleni védekezés szempontjából különösen kedvezőtlen – tömegjeleneteket elkerülése érdekében

élelmiszertartalékolási útmutatót állítottak össze a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei.

A kiadvány ingyenesen letölthető a maradeknelkul.hu oldalról.

A Nébih közleménye szerint a kiadvány szakszerű, gyakorlati tanácsokkal látja el a lakosságot, amelyek pedig nem csak a különböző veszélyhelyzetekben hasznosak, de hatékonyan segítik a tudatos otthoni „készletgazdálkodást”, így az élelmiszerpazarlás csökkentését is.

Fotó: Kallus György / VG

A Nébih májusi kutatásából kiderült, hogy

a legtöbb család körülbelül kétheti élelmiszertartalékot igyekezett felhalmozni.

Ez egyébként a szakemberek szerint is optimális mennyiségnek tekinthető. A kétheti élelmiszertartalékkal, valamint a heti egyszeri (vagy még ritkább, esetleg online) bevásárlással jelentősen csökkenthető a személyes kontaktusok száma, amely a megelőzés egyik legfontosabb eszköze.

A kutatás ugyanakkor arra is rávilágított, hogy

a felhalmozott készletek gyakran veszendőbe mennek.

Éppen ezért a Nébih összeállított egy útmutatót, amely segítséget nyújt az élelmiszerek tudatosabb tartalékolásához. Ebben ötleteket kaphatnak az érdeklődők többek között az otthoni élelmiszertartalék összetételére, tárolására, felhasználására és természetesen az élelmiszerhulladék keletkezésének elkerülésére.

élelmiszertartalékolás koronavírus pánikvásárlás Nébih
Kapcsolódó cikkek