Kiskereskedelem

Az Ever Given biztosítása nem volt jó üzlet

A márciusban a Szuezi-csatornát eltorlaszoló Ever Given biztosítója túlzásnak érzi az egyiptomi hatóságok által benyújtott számlát.

Bár a Szuezi-csatornát üzemeltető hatóság (Suez Canal authority, SCA) mérsékelte az eredetileg 916 millió dolláros számlát a bíróságon kívüli megegyezés érdekében, a hajót biztosító UK Club sokkalja a csökkentett 600 millió dolláros összeget is – írja a Reuters.

A márciusban világhírűvé vált hajó továbbra is a csatorna két szakasza közötti tavon állomásozik,

amíg a hajó tulajdonosa a japán Shoei Kisen és a csatornát üzemeltető hatóság egyezségre jut.

Az SCA vezetője, Oszama Rabie nem számít gyors megegyezésre, mint elmondta, a másik oldalról nem érkezett válasz így kénytelenek lesznek a bírósági utat választani.

Fotó: SATELLITE IMAGE ©2021 MAXAR TECHNOLOGIES / AFP

A hajót biztosító UK Club szerint a hajó tulajdonosai továbbra sem szolgáltattak bizonyítékot a kivételesen magas összeg alátámasztására, mindenesetre igyekeznek jóhiszeműen állni a tárgyalásokhoz.

Az egyiptomi gazdasági bíróság május 22-én fog ülést tartani az ügyben. A Reuters forrásai szerint az esetet vizsgáló egyiptomi nyomozás nem talált problémát az SCA és annak navigátorai részéről, míg egy másik forrás szerint az ügy akár a hajó lefoglalásával és elárverezésével is végződhet. Rabie szintén elképzelhetőnek tartja ezt a végkifejletet.

szuezi-csatorna Ever Given Egyiptom
Kapcsolódó cikkek