Kiskereskedelem

Ennyi volt, Libor és Eonia: az EU az újévtől leváltja őket

Új, „kockázatmentes” referenciakamatokat vezetnek be január 1-től a svájci frank Libor és az Eonia helyébe – közölte döntését az Európai Bizottság.

A jövő évtől két új kamatlábhoz igazítják a szerződéseket az európai pénzügyi életben a svájci frank alapú londoni bankközi referenciakamat (Libor) és az európai egynapos index átlag kamat (Eonia) helyett közölte pénteken az Európai Bizottság.

Fotó: Shutterstock

A Libort és az Eoniát amelyekhez jelzálog szerződéseket és sokféle pénzügyi tranzakciót kötöttek csak az év végéig publikálják. 

A Libort, amely korábban a világ egyik legszélesebb körben használt irányadó piaci referenciakamata volt, vezető bankok adatszolgáltatásának az átlagából számolták, de ez a felállás súlyos csapást szenvedett, amikor 2008-ról kezdve feltárták, hogy a kamatokat összeállító bankok egymással összejátszva manipulálták a szinteket. Az Eonia kamatokat az Európai Központi Bank számolja, az és az Európai Szabadkereskedelmi Társulás bankjai által a kölcsönfeltételeikről szolgáltatott adatokból.

Az Európai Bizottság szerint az új referenciakamatokat jegybankok számolják majd, és kockázatmentesek lesznek. 

Automatikusan váltják majd az elődeiket a szerződésekben január 1-től, az aláíróiknak nem lesz ez ügyben tennivalójuk.

Európai Bizottság piacmanipuláció manipuláció referenciakamat LIBOR Eonia
Kapcsolódó cikkek