A szezonálisan kiigízított kiskereskedelmi forgalom januárban 3 százalékkal bővült az előző hónaphoz képest. Az adatok azt mutatják, hogy az amerikai fogyasztók az év első hónapjában többet költöttek  járművekre, bútorokra, ruházatra és étkezésre, ami arra utal, hogy felgyorsult a az Egyesült Államokban. Ilyen mértékű bővülést 2021 márciusa óta nem mértek. Ráadásul a tavalyi év utolsó két hónapjában szűkült a kiskereskedelmi forgalom. 

Walmart Raises Its Minimum Wage To 14 Dollars An Hour MIAMI, FLORIDA - JANUARY 24: A worker stocks the shelves at a Walmart store on January 24, 2023 in Miami, Florida. Walmartannounced that it is raising its minimum wage for store employees in early March, store employees will make between $14 and $19 an hour. They currently earn between $12 and $18 an hour. (Photo by Joe Raedle/Getty Images)
Fotó: Joe Raedle / Getty Images

Érdekes, hogy tavaly év végén az amerikai háztartások visszafogták a kiadásaikat. Ám idén januárban enyhült az inflációs nyomás. Emellett váratlanul erős foglalkoztatási adatok jöttek januárban, s még mindig töretlen a bérnövekedés, ami élénkíti a fogyasztói kiadásokat. Néhány elemző emiatt úgy véli: 

gyorsulhat a a gazdasági növekedés. Annak ellenére is, hogy a Fed kamatemelésekkel fékezi a gazdaságot,

hogy visszafogja az inflációt.

A fogyasztói árindex januárban 6,4 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Bár enyhébb a decemberi 6,5 százaléknál, de még mindig jóval meghaladja a Federal Reserve 2 százalékos inflációs célját. Különösen feltűnő, hogy a tengerentúlon manapság divatos referenciának számító szupermaginfláció 4 százalék körüli szinten rekedt. 

Kiskereskedelem és vendéglátás forgalma
 

Az amerikai fogyasztók elég jó formában vannak – mondta Joel Naroff, a Naroff Economics elnöke. Amikor az emberek jól érzik magukat a munkahelyükön – tette hozzá –, olyankor felívelnek a fogyasztási kiadások.

Az autók és autóalkatrészek értékesítése 5,9 százalékkal emelkedett januárban év per év alapon. A Bank of America kimutatása szerint 

a betéti és hitelkártyaügyfelek egy háztartásra jutó költései januárban 5,1 százalékkal nőttek

az előző évihez képest. Decemberben csupán 2,2 százalékos volt a növekedés év per év alapon. 

Timothy Boyle, a Columbia Sportswear téli ruházati gyártó vezérigazgatója pedig arról számolt be, hogy az emberek újra keresik az drágább, alkalmi ruhákat, ahogy visszatérnek az irodákba. A rendezvényszervezők is a forgalom bővülését jelzik, s hogy egyre nehezebb helyet kapni az éttermekben. 

Túlzó konjunkturális következtetéseket azonban még korai lenne levonni a kiskereskedelmi értékesítési jelentésből, mert ez nem ad teljes képet, mert nem mutatja az utazási kiadásokat, a lakbéreket és a rezsiköltségeket.