Üzletet nyitott a Penny az Üllői úti Remíz üzletházban – jelentette be a boltlánc. A Budapest XIX. kerületében, Pestszentlőrinc és Kispest határán lévő bevásárlóközpont épülete 150 éves múltra tekint vissza, talán nem véletlen, hogy a Penny itt hozta létre eddigi legnagyobb alapterületű boltját.

Remiz Áruház, Penny
A legendás Remíz bejárata immár Penny logóval. Fotó: Penny / Penny

Az új üzlet a 229. a Penny magyar hálózatában, az új bolt 25 fő részére biztosít stabil munkalehetőséget.

Miért érdekes a Penny boltnyitása?

A Világgazdaság még január elején írta meg, hogy tavaly december 30-án bezárt a Remíz Üzletházban működő Príma. Lapunk iparági forrásai azért is ütköztek meg az üzlet felszámolásán, mert szerintük az 

a magyar tulajdonú kiskereskedelem egyik zászlóshajója volt.

A bolt felszámolásáról az egységet üzemeltető franchise-partner döntött, akinek egyébként két másik, a CBA-hálózatához tartozó üzlete is van, amelyeket a továbbiakban is működtet. Hogy mi okozta a Príma vesztét a Remízben, az sok tényezős: egyrészt az élelmiszerárstop, aztán az energiaárak drasztikus emelkedése, végül pedig a munkaerőköltségek drágulása. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy az élelmiszerek áremelkedés miatt a boltokban értékesített árumennyiség folyamatosan csökken. Innen nézve tehát meglepő, hogy a Penny máris betöltötte a Príma távozásával keletkező piaci rést.

Mit kell tudni a Remíz Üzletházról?

Persze nem akármilyen helyszínről van szó. A Remíz Áruházat a közelmúltban újították fel, 2020 októberében nyitották meg, de a Kispest központjához közel elhelyezkedő áruházépületnek színes a múltja. Eredetileg kispesti kocsiszínnek álmodták meg 1887-ben még a gőzvontatású, 760 milliméter nyomtávú budapest–szentlőrinci HÉV járműveinek tárolására. Itt következett be a budapesti villamos legnagyobb békeidei katasztrófája 1947-ben: július 4-én éjjel 1 óra 5 perckor máig tisztázatlan okból az épület kigyulladt, az ott tárolt 172 járműből 78 kiégett. A komplexumot a következő évre kisebb befogadóképességgel építették újjá. Később az észak–déli metró építésekor Kispest, Pestlőrinc és Pestimre több villamosvonala megszűnt vagy jelentősen rövidült, ezért a kocsiszínre nem volt többé szükség. Hivatalosan 1976. december 31-én számolták fel, de csak 1999-ben nyílt meg a belül teljesen átalakított remízépületben az élelmiszer-áruház.

Milyen lett a Penny a Remíz Üzletházban?

A Penny még 2023 márciusában kezdte meg kialakítani a boltját az Üllői úti üzletház mintegy 2000 négyzetméteres területén. Az árusítótér több mint 1300 négyzetméteres. Az üzlettérben található valamennyi hűtő üvegajtós kivitelű és klímasemleges hűtőközeggel működik, valamint csak LED-világítást használnak a boltban. A korábban itt működő Príma üzlet hentespultját is megtartották, a hagyományos kasszák mellett pedig önkiszolgáló egységeket is telepítettek. 

„Büszkék vagyunk rá, hogy egy olyan helyen nyithattunk új üzletet, amely kiemelten fontos a környék lakói számára, hiszen a korábbi, néhány hónapja bezárt kereskedelmi egység hiányát szinte mindenki megérezte. Hazai fejlesztéseink természetesen ezzel nem értek véget, a közeljövőben további új üzletek nyitását és újabb munkahelyek létesítését tervezzük” – mondta Kazatsay Eszter, a Penny magyarországi kommunikációs vezetője.