A klasszikus ételt ma 19 százalékkal drágább elkészíteni, mint egy évvel korábban – írja a Bloomberg. Így tehát a „pizzaindex” messze meghaladja az inflációt Olaszországban, ami most 8,7 százalékos. A helyzet azért is elgondolkodtató, mert a pizzasütéshez használható energia ára 11 százalékkal csökkent egy hónap alatt.

Cefalu,,Sicily,,Italy,-,July,17:,A,Square,With,A
Fotó: Shutterstock

Egész áprilisban emelkedett a Margherita pizza elkészítésének költsége összességében, annak ellenére, hogy az árindex csökkent – illusztrálja a helyzetet a hírügynökség. Az alapanyagok áremelkedési üteme folyamatosan lassul, főként a novemberi, 30 százalékos csúcshoz képest.

A pizzaárindex továbbra is messze meghaladja az egész országra jellemző átlagos inflációs rátát, ami 8,7 százalék körül van.

A Bloomberg mutatója a liszt, a paradicsom, a mozzarella sajt, az olívaolaj, valamint a pizza megsütéséhez szükséges energia árának változásából adódik össze.  

Örömhír lehet, hogy az előre elkészített pizza ára 7,6 százalékkal emelkedett átlagosan, ami nem éri el az átlagos árindexet. Így tehát aki megelégszik a gyorsfagyasztott étellel, az jelentősen kevesebbet fizet, mint ha elkezdené otthon elkészíteni a pizzáját.

Fresh,Homemade,Italian,Pizza,Margherita,With,Buffalo,Mozzarella,And,Basil
Fotó: Shutterstock

Ha az egyes alapanyagok árváltozását nézzük, legjobban az olívaolaj ellenértéke emelkedett (26 százalék év/év), a mozzarella negyedével drágult, a paradicsomért csaknem 9 százalékkal, a lisztért 11 százalékkal kell többet fizetni, míg az energia ára 20 százalékkal lett magasabb az elmúlt évben. Ugyanakkor havi alapon Olaszországban már az összes alapanyag ára mérséklődött.