BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Húszhavi csúcson Olaszország külkereskedelmi többlete

Olaszország külkereskedelmi többlete 20 havi csúcsra emelkedett márciusban, jelentősen felülmúlva az elemzői várakozásokat – derült ki az olasz statisztikai hivatal, az Istat szerdán közzétett adataiból.

Olaszország exportja márciusban éves szinten 4,7 százalékkal, 59,4 milliárd euróra emelkedett, ugyanakkor az import éves összehasonlításban 9,8 százalékkal, 51,8 milliárd euróra csökkent. 

Ennek következtében Olaszország 7,5 milliárd euró külkereskedelmi többletet ért el márciusban, jóval meghaladva a 2,5 milliárd eurós szufficittel számoló elemzői várakozásokat, részben az energiaárak csökkenése miatt. Februárban 2,1 milliárd euró külkereskedelmi többletet ért el Olaszország, 2022 márciusában pedig 0,8 milliárd euró külkereskedelmi deficitet regisztráltak.

Az olasz külkereskedelmi deficit az uniós országok viszonylatában 0,9 milliárd euró volt márciusban, az unión kívüli viszonylatban pedig 8,46 milliárd euró volt a külkereskedelmi többlet.

Az energiahordozók és az energiaipari termékek leszámításával a márciusi olasz külkereskedelmi mérleg 12,869 milliárd euró többletet mutat.

Az olasz gazdaság az idén jobban teljesít majd a vártnál

Emelik az olasz gazdaság idei növekedési kilátásait, a jövő évit viszont megvágják, mert középtávon romlik a helyzet.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.