Legalább félmillió forintos kára lett abból Budapest egyik legendás fagyizójának, hogy az E.ON kizárólag postai úton tájékoztatja ügyfeleit – ez derül ki a Fresh Garden, vagy ahogyan a XVIII. kerületben mindenki ismeri, az 1987 óta népszerű Béke téri fagyizó Facebook-bejegyzéséből. Az ügyben természetesen megkerestük az E.ON-t is, amely rekonstruálta a történteket.

Feleslegesen maradt zárva a Béke téri fagyizó.
Fotó: Fresh Garden

A Fresh Garden vasárnap tette közzé, hogy hétfőn a környékét érintő áramszünet miatt a fagyizó zárva tart, hiszen áram nélkül értelemszerűen a nagy melegben nem tudják a fagylaltot sem keverni, sem árulni. Mivel nap közben nem észleltek szünetet a szolgáltatásban, felhívták az E.ON Hungária csoporthoz tartozó Elműt, ahol közölték, hogy a karbantartás a hőségriadó miatt elmaradt.

Amikor a fagyizó arról érdeklődött, hogy erről miért nem kaptak tájékoztatást, az ügyfélszolgálatnál azt felelték, nem ért volna már oda a levél, arra a kérdésre pedig, hogy miért nem írtak smst vagy e-mailt, az ügyintéző már csak azt válaszolta, sajnálja. Ekkor már késő volt elkezdeni a fagylaltok keverését, így az egység feleslegesen maradt zárva.

A postai kiértesítésekre nem maradt idő

A Világgazdaság megkereste az E.ON-t, amely válaszában azt írta, amikor az országos tiszti főorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást adott ki, az E.ON Hungária csoport minden előre bejelentett – áramszünettel járó – karbantartási tevékenységét korlátozta annak érdekében, hogy a rendkívüli melegben az ügyfelek ne maradjanak áram nélkül. Erre azért volt szükség a cég szerint, hogy az érintett ügyfeleknél működhessenek azok a hűtőberendezések, amelyek kulcsfontosságúak lehetnek egy hőségriadó esetén.

„Előre tervezett áramszünet és elmaradt karbantartás esetén érintett ügyfeleinket mindig postai úton, levélben értesítjük. Ennek alapfeltétele, hogy az áramszünet időpontjáig még legalább hét-nyolc nap legyen hátra. Jelen eset különlegesnek tekinthető abban az értelemben, hogy a hőségriadó pénteki kiadása, a túl rövid határidő miatt a postai kiértesítésekre nem maradt idő” – jelezte az E.ON.

A válaszból nem derült ki, hogy az ügyfeleket miért postai úton kell tájékoztatni, nem lenne-e más mód, mindenesetre a társaság hozzátette: „A szélsőséges meleg okán a tervezett üzemszünetek és karbantartások elmaradása miatt érintett ügyfeleink megértését kérjük és köszönjük.”

A bezárás azonban sokba került a fagyizónak, hiszen a nagy melegben akár félmillió forintnál is nagyobb bevételtől eshetett el a hiábavaló zárvatartással, ráadásul még egyszer ennyit veszít majd, amikor valóban áramszünet lesz a karbantartás miatt.

Úgy tudjuk, a Fresh Garden nem hagyja annyiban a történteket, felveszi a kapcsolatot az áramszolgáltatóval.

 

A beszállítók 400-as euróárfolyammal számoltak

A fagyizónál egyébként azt tapasztalták, hogy a szezon elején 10-20 százalékkal csökkent a forgalom, összességében pedig idén nyáron – kedvező időjárás esetén – minimálisan gyengébb forgalomra számítanak az előző évhez képest.

Egy gombóc fagylalt ára a tavaly nyári 360 forintról 420 forintra emelkedett,

miközben az alapanyagokat – nemcsak fagylaltot árulnak a Fresh Gardenben, hanem más ételeket és italokat is – 20-60 százalékkal drágábban tudják csak beszerezni, de akad olyan termék is, amelynek az ára duplázódott egy év alatt. Ugyanennyivel nőtt az áramszolgáltatás díja, ezt a költséget napelemekkel próbálják meg mérsékelni.

Az erősödő forint az ő esetükben nem jelent nagy segítséget, mert a legtöbb beszállítójuk egy évre előre határozza meg árait, és minimum 400-as euró-forint keresztárfolyammal kalkuláltak, viszont idén legalább nem kell küzdeniük munkaerőhiánnyal úgy, mint tavaly: a tavasszal feladott hirdetésükre 279-en jelentkeztek.

Nem a fagylalton spórol a lakosság

A Béke téri fagyizóval ellentétben nem számít visszaesésre, és erős nyári forgalmat remél a fagylaltot és süteményeket kínáló, ugyancsak pestszentlőrinci Borka cukrászda, mert a nehezebb gazdasági körülmények ellenére az emberek szívesen fagyiznak, nem ezen spórolnak. A vendéglátóipari egységet a munkaerőhiány nem hátráltatja családi vállalkozásként, és az energiaszámlák sem emelkedtek, hiszen tavaly eleve a rezsicsökkentés módosítását követően nyitott ki.

A Borkánál tavaly még lapáttal kenték a fagylaltot, dekagrammonként 100 forintért, most 4,5 dekás gombócokat árulnak 480 forintért, amiben már benne van a „csomagolás” ára, tehát akár az édes tölcséré is, amiért máshol pluszpénzt kell fizetni.