A kiskereskedelmi ágazat dolgozói érdekképviselete azt indítványozza a kormánynál, hogy december 24-én maradjanak zárva a boltok – erről szakszervezeti vezetők beszéltek a Világgazdaságnak.

20221114 Békéscsaba ÁrstopValamennyi érintett Békés megyei élelmiszerüzletben kapható krumpli és tojás. Egyelőre nem indult roham egyik termék iránt sem a boltokban.
kötelező akció
Bezárhatnak a boltok december 24-én, ez 250 ezer kereskedelmi dolgozónak lenne könnyítés. Fotó: Für Henrik / Békés Megyei Hírlap

Lapunknak a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) is megerősítette, hogy 

augusztus végén benyújtják az erről szóló javaslatot a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumára (VKF),

amely akkor ülésezik.

Levelet írtak a kereskedelmi dolgozók Nagy Mártonnak

A KDFSZ elnöke, Bubenkó Csaba arról tájékoztatott, hogy az Egyenlő.hu – Modern Szakszervezet levélben fordult Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterhez. Ebben ismertették a kereskedelemi törvényre vonatkozó módosító javaslatukat, amely szerint december 24. kötelező pihenőnap legyen az ágazatban dolgozóknak. A szakszervezeti vezető szerint megkeresésükre pozitív válasz érkezett: Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár azt kérte, hogy az augusztus 30-án esedékes VKF-re vigyék be a felvetésüket. Ez így is fog történni, a javaslatot a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke, Palkovics Imre terjeszti elő, aki tagja a VKF-nek. Külön kiemelte, hogy a kezdeményezést a Civil Összefogás Fórum (CÖF-CÖKA), valamint annak elnök, Csizmadia László is támogatja.

Ott megvitatják, kialakul egy álláspont, és amennyiben megállapodás is születik a kormányzat, illetve a munkáltatói és a munkavállalói oldal között, akkor zöld az út a december 24-i pihenőnap előtt

– fogalmazott Bubenkó Csaba. 

Mikortól lehet pihenőnap december 24. a boltokban?

Ő is és Karsai Zoltán KASZ-elnök is az mondta, hogy már az idén szeretnék ezt elérni, de legkésőbb 2024-ben be kellene vezetni. A hatálybalépés időpontja attól függ, milyen dátummal fogadják el a módosítást. Karsai Zoltán azt is megjegyezte, hogy többen „őrültnek” nézték őket, hogy már a nyáron napirendre veszik a kérdést. Ennek kapcsán megjegyezte, erre a kellő előkészítés és a gondos tervezés miatt van szükség, hogy a vásárlók fel tudjanak készülni a változásra. Arra a kérdésre, hogy mennyi esélyét látja a december 24-i pihenőnap elrendelésének, úgy reagált, hogy az esélyeket mindenesetre javítja, hogy az idén például vasárnapra esik december 24.

Kész a friss összehasonlítás az árakról: egyértelmű, melyik bolt most a legolcsóbb, de feltűnt egy rivális, akire senki nem számított

Totális fordulat állt be a kiskereskedelemben – ez a tapasztalata az árfigyelő első két hetének. Vége a diszkontok uralmának, a hipermarketek kínálják a legalacsonyabb árakat. Kérdés, meddig marad ez így.

Az érvényes szabályozás értelmében aznap 14 óráig engedélyezett az üzletek nyitvatartása. Ugyanakkor az áruházi dolgozók pihenésének, családi ünneplésüknek a segítésére az Országos Kereskedelmi Szövetség tagvállalkozásai 2022-ben úgy döntöttek, hogy egységesen 12 órakor bezárják a boltokat. Felidézte, hogy néhány éve, mikor próbálták a kormányzatnál kijárni a december 24-i pihenőnapot, még nem találtak fogadókészséget. Az illetékesek akkor arra hivatkoztak, hogy van elég munkaszüneti nap a naptárban. Karsai Zoltán szerint azonban azóta sok minden változott.

Kinek fáj, ha december 24-én zárva maradnak a boltok?

Bubenkó Csaba kiemelte, hogy a javaslat kapcsán figyelembe vették a lehetséges hatásokat. Először is leszögezte, hogy a dolgozók egységesen szeretnék a december 24-i pihenőnapot. „Nem boltzárat kérünk, hanem pihenőnapot. A munkáltatónak így lenne elvi lehetősége, hogy berendelje a foglalkoztatottakat, de már csak emelt órabér mellett. Ugyanakkor a kötelező pihenőnapból logikusan az következik, hogy december 24-én zárva lennének a boltok” – fogalmazott. Szerinte nem igaz, és köszönőviszonyban sincs a valósággal az az érv, hogy a leállás miatt csődbe mennének a kereskedők. Jelezte, hogy a kiskereskedelmi alkalmazottak pontosan látják a december 24-i forgalmat, és annak kiesése nem okozna érdemi veszteséget, sem pedig kockázatot a működésre. 

A társadalmi támogatottság már más kérdés, pláne, mióta a vasárnapi boltzár belpolitikai üggyé vált. Ugyanakkor az is látszik, hogy a környező országok sorra vezetik be, legutóbb Horvátország. De Szlovákiában és Ausztriában is ismert az intézmény. Viszont szerinte a társadalom tolerálhatná a kiskereskedelmi dolgozók december 24-i pihenőnapját, pláne, hogy a többség 2024. december 24-től például hat napot maradhat majd otthon.

„Folyamatos munkarendben heti hét napot, akár 80 órát is dolgozunk a kiskereskedelemben. Számunkra ismeretlen fogalom a hosszú hétvége, nekünk egész évben a húsvétvasárnap és -hétfő, illetve a december 25–26. jelenti a pihenést” – mutatott rá. Elismerését fejezte ki azoknak, akik kénytelenek ezeken a napokon is dolgozni (orvosok, rendvédelmi szervek, közszolgáltató cégek munkatársai), de szerinte a kiskereskedelem nagyban különbözik ezektől a munkaköröktől:

  • a vásárlás lehetősége máskor is biztosított, akár hosszított nyitvatartással is,
  • a december 24-i vásárlási lehetőség esetleges elmaradása más napokon pótolható, vagyis nem ezen a napon múlik az ünnepi bevásárlás.

Másfél hónap múlva tehát kiderül, milyen döntés születik. Mindenesetre ha valóban elfogadnák a december 24-i pihenőnapot, az mintegy 250 ezer kiskereskedelmi alkalmazottnak hozna könnyítést.

Nagy Márton eldöntötte, melyik napokon nem kell dolgozni jövőre

December 24. pihenőnap lesz. Ez minden munkáltatóra vonatkozik, amely általános munkarendben foglalkoztat. A kiskereskedelem viszont nem ilyen.