A legtöbb SPAR-üzlet zárva lesz december 24-én – közölte szerdán a kiskereskedelmi lánc. 

Bejelentést tett a SPAR a karácsonyi boltzárról: felemás döntés született. Fotó: spar.hu

Közleményükben azt írták, hogy a karácsonyi ünnepekre való nyugodt, békés odafigyelés érdekében a SPAR Magyarország december 24-én az 

Intersparokat és egyes, bevásárlóközpontokban lévő SPAR és City SPAR szupermarketet kivéve 

zárva tartja saját üzemeltetésű üzleteinek jelentős részét. Tehát nincs szó egységes boltzárról, mint a Lidl vagy a Penny esetében, de a SPAR azt nem közölte, hogy pontosan hány üzletét nem nyitja ki. „A karácsony az ünneplés, az elmélyülés időszaka, ám a kereskedelemben dolgozó kollégáinknak az ezt megelőző időszakban a szokásosnál is nagyobb erővel, energiával kell helytállniuk az üzletekben. Annak érdekében, hogy 14 ezer munkatársunk többsége otthon, a családja és barátai körében, békésen és méltó módon tölthesse a szentestét, és készülhessen az ünnepekre, vállalatunk úgy döntött, hogy saját üzemeltetésű egységeinek többségét zárva tartja december 24-én” – fogalmazott Heiszler Gabriella, a SPAR Magyarország elnök-ügyvezető igazgatója.

Hogyan tart nyitva a SPAR december 24-én?

A döntés értelmében tehát 

  • az Interspar hipermarketek, 
  • valamint egyes, bevásárlóközpontokban lévő SPAR és City SPAR szupermarketek nyitva lesznek 12.24-én, déli 12 óráig.

Azok a munkatársak, akik ezen a napon dolgozni fognak, 100 százalék túlórapótlékban részesülnek. Továbbá 

  • a franchise üzletek – SPAR partner, SPAR market –, 
  • valamint a töltőállomásokon található egységek – OMW-SPAR express, Orlen-DESPAR – maguk döntenek a nyitvatartásról,

mivel működtetésük ebben a tekintetben független a SPAR Magyarországtól.

Miért döntött a SPAR a részleges boltzár mellett december 24-én?

Heiszler Gabriella azzal indokolta a részleges boltzárról szóló döntést, hogy a munkatársaik és a vásárlók érdekeit egyaránt figyelembe vették. Azt szerették volna elérni, hogy a lehető legtöbb dolgozó maradjon otthon, de ezzel párhuzamosan nyitva fognak tartani ott, ahol a vásárlók nagyobb számban vannak jelen. Minderről a következőket mondta az ügyvezető:

Óriási köszönet illeti azokat, akik szenteste napján is dolgozni fognak. Reméljük, hogy a jövőben létrejön majd egy olyan egységes szabályozás, amely a december 24-i nyitvatartást az egész kereskedelmet érintően szabályozni fogja.

December elejétől egyébként a SPAR online shop mind a kiszállítás, mind a drive-in szolgáltatás területén megnövelt kapacitással dolgozik, és az adventi időszakban szombatonként és vasárnaponként is hosszabb nyitvatartással segíti a kiszolgálást.

Cserben hagyhatják a Lidlt Magyarországon: a többi bolt kinyithat karácsonykor

Úgy tűnt, papírforma, hogy a kiskereskedelmi láncok általánosan zárva tartsanak december 24-én. Csakhogy most úgy látszik, a Lidlt nem követi a többi nagy. Sok idő már nem maradt csatlakozni a kezdeményezéshez.