Tovább emelkednek a hazai üzemanyagárak péntektől – derült ki a Holtankoljak friss adatközléséből.

ill_LUS_3543_LUS
Bejelentették az üzemanyag drágulását: erőteljes áremelés jön napokon belül / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az üzemanyagár-figyelő blog szerint ugyanis 

  • a benzin beszerzési ára bruttó 7,
  • a gázolajé pedig bruttó 5 forinttal

emelkedik a hét második felében. Ha a fenti nagykereskedelmi árváltozás érvényesül a kiskereskedelmi árakban is, úgy az alábbi átlagárakkal találkozhatnak majd a járműtulajdonosok a benzinkutakon a hét utolsó munkanapjától:

  • 95-ös benzin – 631 Ft/liter,
  • gázolaj – 648 Ft/liter.

Fontos hangsúlyozni, hogy átlagárakról van szó, amelyektől a tényleges kiskereskedelmi árazás jellemzően pár forinttal eltérhet. Pillanatnyilag – és ez tehát csütörtök éjfélig így is marad – a 95-ös benzin átlagára 624 forint, a gázolajé 643 forint literenként. Autópályák mellett nagyjából 50 forinttal drágábban adják az üzemanyag literjét.

Hogy a most bejelentett nagykereskedelmi áremelést pontosan hogyan árazzák be péntektől a benzinkutak, az kiderül, mindenesetre az idén eddig, tehát januártól mostanáig nagykereskedelmi szinten

a literenkénti benzinár 89, a dízelár pedig 75 forinttal nőtt,

jóllehet ebből 41 forint a kötelező januári jövedékiadó-emelésre vezethető vissza. Ezt leszámítva 48 és 34 forint plusz figyelhető meg a benzinnél, illetve a dízelnél. A nagyjából 80 forint körüli literenkénti drágulás azt jelenti, hogy egy átlagos, 50 literes tankolás 3500-4000 forinttal kerül többe most, mint tavaly decemberben.

Térképen a nagy európai üzemanyaghelyzet Nagy Márton figyelmeztetése után – ezen múlik az újabb árstop

A nemzetgazdasági miniszter ígérete szerint akkor fog a kormány belenyúlni az üzemanyagárakba, ha már nincsen a régiós középmezőnyben a benzin és a gázolaj ára. Megnéztük, hogy pontosan hol állnak a hazai üzemanyagárak európai összevetésben, és van néhány igazán nagy meglepetés az adatokban.