BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Üzemanyag: hétfőtől folytatódik a drágulás – a benzineseknek kicsit, a dízelesnek jobban fog fájni

Egymás után kétszer is megemelik az üzemanyag árát. Ennek persze megvan a maga oka: nincsenek jó hírek a piacról fogyasztói szempontból.

Ismét drágul Magyarországon az üzemanyag – derült ki a Holtankoljak pénteki adatközléséből.

HZ1_361220240430 budapest benzinkut arvaltozas -budapest belgrad vasutvonal epitese soroksar -kutya az autoban labrador havran zoltan magyar nemzet
Üzemanyag: hétfőtől folytatódik a drágulás – a benzineseknek kicsit, a dízelesnek jobban fog fájni / Fotó: Havran Zoltán

Az üzemanyagár-figyelő blog szerint ugyanis hétfőtől folytatódik az emelkedő tendencia az üzemanyagáraknál. Igaz, eltérő arányban.

A benzin két forinttal, a gázolaj jelentősebb mértékben, már nyolc forinttal lesz drágább.

Így aztán a járműtulajdonosok a következő átlagárakra számíthatnak a jövő hét elejétől:

  • 95-ös benzin – 596 Ft/liter,
  • gázolaj – 609 Ft/liter.

Ugyanez jelenleg 594 és 601 forint, ami tehát vasárnap éjfélig így is marad. Éppen ma, péntektől lépett életbe egy nagyobb üzemanyagár-emelés: a benzinért 4 forinttal, a gázolajért 5 forinttal kell többet fizetni. Hétfőtől tehát folytatódik a drágulás.

A Világgazdaság tapasztalatai szerint most a jellemző ár a benzin és a dízel esetében 600 forint alatt alakul. Szűk két hónapja még egészen máshogy nézett ki az árazás. Április közepétől viszont – részben a kormányzat fellépésének betudhatóan – masszív árcsökkentés indult meg a hazai kutakon. Április 17-én arról számoltunk be, hogy a 95-ös benzin átlagára 650 forint literenként, a gázolajé pedig 647 forint. Vagyis azóta a benzin és a dízel is mintegy 50-60 forinttal lett olcsóbb.

Ezzel együtt is – a frissen bejelentett üzemanyag-drágulással – januártól mostanáig nagykereskedelmi szinten a literenkénti benzinár 66, a dízelár pedig 43 forinttal nőtt, jóllehet 41 forint a kötelező januári jövedékiadó-emelésre vezethető vissza. Ezt leszámítva a benzinár 25 forinttal emelkedett, a dízelnél pedig 2 forint plusz figyelhető meg. A 40-70 forint körüli literenkénti drágulás után egy átlagos, 50 literes tankolás 2000–3500 ezer forinttal kerül többe most, mint tavaly decemberben.

Tényleg nagyot drágul a benzin és a dízel

Lapunk már kedden felhívta rá a figyelmet, hogy minden jel szerint drágulás következik a magyar benzinkutakon. Ez tehát immár hivatalos. Ennek persze megvan a maga oka: nincsenek jó hírek a piacról fogyasztói szempontból.

Először is tetemes romlás állt be a dollár-forint árfolyamában. Pénteken már a 372 forintot is elérte a váltás, ami másfél havi csúcs: legutóbb április utolsó hetében kértek ennél is többet az amerikai devizáért.
Az olajnál ismét bőven 80 dollár fölött van a jegyzés, egészen pontosan a Brent jegyzése 82,59 dollárt mutat, ami a június eleji szintnek felel meg. Igaz, legalább az emelkedés lelassult.

Vagyis azt állapíthatjuk meg, hogy az üzemanyagárak szempontjából két döntő elem, a dollár-forint árfolyam, illetve az olajár alakulása egyszerre került lejtőre, éppen ezért arra kell számítani, hogy mindez a soron következő üzemanyagár-döntésekben is visszaköszön, hacsak nem áll be fordulat.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.