BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Beindult a kampánygépezet: Macron a szélsőségek elleni szavazásra buzdította a franciákat

Emmanuel Macron feloszlatta a francia parlament alsóházát, és új parlamenti választást írt ki, miután frakciója alulmaradt az európai szavazáson.

Emmanuel Macron francia elnök a szélsőségek elleni szavazásra buzdította a franciákat a június 30-án és július 7-én esedékes kétfordulós előhozott nemzetgyűlési választásokon, amelyeket a pártjának az európai parlamenti választásokon elszenvedett veresége után írt ki.

FRANCE - CAMPAGN FOR THE PRESIDENTIAL ELECTION EMMANUEL AND MARINE LE PEN FACE MORPHING
Macron a szélsőségek elleni szavazásra buzdítja a franciákat / Fotó: Hans Lucas / AFP

Június 9-én egy nagyon súlyos, nagyon nehéz döntést hoztam, és elmondhatom, hogy ez nagyon sokba került nekem. Nem, nem, nem, nem szabad félni

 – mondta a köztársasági elnök péntek este az elnöki rezidencia, az Élysée-palota udvarán a Zene Ünnepe alkalmából rendezett koncerten. 

A köztársasági elnök arra utalt, hogy a döntését nagyon ellentmondásosan fogadták a politikai pártok és az elemzők, miután arról előzetesen még a kormánya tagjaival sem konzultált, így meglepetésként érte az egész országot. Emmanuel Macron elnök feloszlatta a francia parlament alsóházát, és új parlamenti választást írt ki, miután frakciója alulmaradt az európai szavazáson

Az első fordulót június 30-án tartják, a másodikat július 7-én

A parlamenti választások legnagyobb esélyese az európai választáson is győzelmet arató, Marine Le Pen által fémjelzett Nemzeti Tömörülés (RN), amely egy pénteken közzétett mandátumbecslés szerint 250-300 képviselői helyet szerezhet meg az 577 fős nemzetgyűlésben. Az abszolút többséghez 289 helyre van szükség. Eszerint a felmérés szerint, amelyet az Odoxa intézet készített a Le Nouvel Obs című hetilap megbízásából, az Új Népfront nevű baloldali összefogás 160-210 képviselői helyet, az elnöki tábor pedig 70-120-at tudna megszerezni, ha most vasárnap lennének a választások. 

Vannak olyan szélsőségek, amelyeket nem hagyhatunk szó nélkül! 

– mondta az államfő. „Most felelősségteljesen kell viselkednünk” – tette hozzá. Korábban Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés nemzetgyűlési frakcióvezetője, korábbi és 2027-es elnökjelöltje úgy vélte, egy esetleges politikai válságból az egyetlen kiút az lenne, ha az elnök lemondana, de hozzátette, hogy ő ezt nem fogja kérni. Emmanuel Macron június 12-i sajtótájékoztatóján jelezte, hogy nem mond le, bármi is legyen a nemzetgyűlési választások eredménye.

Aggódnak a pénzügyi világ nagyjai a francia előrehozott választások miatt

A bankárok és brókerek tömegével költöztek az országba Macron piacbarát politikája nyomán, az előrehozott választások viszont rengeteg kérdést vetnek fel. A Franciaországba költözött nagytőke viszont nem igazán tud hova menekülni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.