A föld lakosai közül mintegy 2,4 milliárdra tehető azoknak a száma, akik egyáltalán nem jutnak hozzá egészséges ivóvízhez, és megfelelő vízvezetékrendszerük sincs, annak ellenére, hogy azt nagyon egyszerű lenne kiépíteni -- áll az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) által elkészített jelentésben. Legrosszabb helyzetben a Távol-Keleten élők vannak, ahol 1,77 milliárd ember fogyaszt egészségügyileg nem megfelelő minőségű vizet, de Afrika lakói között is 300 millióra tehető azoknak a száma, akiknek nincs kiépített vízvezetékrendszere.
Richard Jolly, a WHO ivóvízhelyzettel és víztisztítással foglalkozó együttműködési tanácsának elnöke elmondta, hogy évente tízmilliárd dollárra lenne szükség a föld összes lakójának egészséges vízhez juttatásához és az összes vízellátási probléma megoldásához. A szakértő szerint ugyan ez nagy összeg, de csak egytizede annak, amit az európaiak egy évben alkoholra és jégkrémre költenek, s fele annak, amit az Egyesült Államok lakosai kutya- és macskaeledel vásárlására fordítanak.
Az elmúlt évtizedben a világ kormányainak sikerült bizonyos fejlesztéseket megvalósítaniuk, de a lakosság számának robbanásszerű növekedésével nem tudták felvenni a versenyt. A jelentés szerint az egészséges ivóvízzel való ellátás megoldása egyharmadával csökkentené a hasmenéses megbetegedések számát, amelyek évente 2,2 millió áldozatot követelnek világszerte.
Az ENSZ illetékes bizottsága márciusban hirdette meg Vision 21 elnevezésű kampányát, amely a vízkészlet-gazdálkodás radikális átalakítását szorgalmazza. A bizottság állásfoglalása szerint a vezetékes ivóvízhálózat kiépítésére fordított támogatásokat sokkal hatékonyabban lehetne felhasználni, ha a nagy költségű és magas technikai igényű programok helyét kisebb, helyi közösségek szintjére szabott projektek vennék át.