Hamarabb kezdődik az idén az Európa-filmhét. A szervezőknek ugyanis sikerült elérniük, hogy a nyitófilm, Az élet mint nemi úton terjedő halálos betegség című francia--lengyel koprodukciós alkotás november 30-i bemutatásán jelen legyen a rendező, Krzysztof Zanussi is, akinek a látogatásához így igazodni tudtak. December 10-ig tíz nemzet 22 játékfilmjét nézhetik meg az érdeklődők a Művész moziban.
A filmhét megrendezése nem kerül többe, mint egy átlagos művészfilm forgalmazási költsége -- mondta Bakonyi Vera szervező, aki nem kívánta számszerűsíteni, melyik támogató mennyivel segítette a rendezvénysorozatot. Annyit azonban elárult, hogy a Francia Köztársaság nagykövetsége nagyobb részt tudott vállalni, mint a Magyar Mozgókép Közalapítvány. A támogatók közt megtalálható a Nemzeti Kulturális Alapprogram (NKA) és a Lengyel Intézet is.
Az idei seregszemle a francia filmet helyezi a középpontba, de látható lesz Mike Leigh Oscar-díjas Tinglitanglija is. Kellemes szórakozásnak ígérkezik a horvát tengerparton játszódó, Tito marsall szelleme című filmszatíra is, amely két jelentős fesztiválon, Berlinben és Karlovy Varyban is díjat nyert.