Egyre gyakrabban ad hírt a sajtó külföldi (szinte mindig olasz nemzetiségű) vadászok lebukásáról, védett állatok lelövése és kicsempészése miatt. A szakemberek szerint az olasz vadászhagyományok mellett a magyar vadbőség és -minőség, illetve a viszonylag enyhe büntetések miatt fordulhatnak elő ilyen esetek.
Az idén eddig 30-40-en buktak le a határon, amikor védett állatokat tartalmazó vadászzsákmányt akartak kivinni az országból, ezek egy része tranzitszállítmány volt -- mondta a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője, Sipos Jenő. Mint hozzátette, volt köztük 10-20 millió forint értékű szállítmány is: összességében az idén mintegy 100 millió forintot tehet ki a határon lekapcsolt áruk értéke. Több esetben fegyvercsempészés és lőfegyverrel visszaélés címén is tettek feljelentést. A külföldi vadászokat különös figyelemben részesítik a vámosok -- szögezte le a szóvivő.
A vámosok az elmúlt néhány évben már folyamatos természetvédelmi kiképzésben is részesülnek, hogy fel tudják ismerni a védett állatokat és növényeket, mivel az utóbbi években igen jelentős lett a természeti értékek kereskedelme.
A Természetvédelmi Hivatal két éve egy kis füzetecskét ad minden vadászengedélyt kiváltó külföldinek, amelyben hat nyelven szerepelnek a vadászatra vonatkozó jogi előírások, valamint színes képeken a védett vadak. Azóta csökkent a védett állatok vadászata, de még mindig túlságosan gyakran fordul ez elő -- mondta a Természetvédelmi Hivatal osztályvezető-helyettese, Kalotás Zsolt, aki szerint nem elég elrettentőek a büntetések, főleg a külföldiek számára.
A természetvédelmi törvény szerint aki védett élőlényt pusztít el, annak az eszmei értékét kell bírságként kifizetni. Az eszmei érték fajoktól függően 2 ezer forinttól (például szarvasbogár) 500 ezer forintig (pl. kerecsensólyom) terjed, s ez a valós ökológiai értéküktől és a feketepiaci áraiktól is elmarad -- ismertette Kalotás Zsolt. A bíróságok által kiszabott bírságok a külföldi vadászok számára nem nagy összegűek, ezért a jogszabályok szigorítására lenne szükség. Vannak olyan országok, ahol a pénzbüntetés mellett a hatóság elkobozza a vadászok által használt járműveket, fegyvereket és egyéb technikai eszközöket, ha tiltott vadra lőnek: ezeken a helyeken kétszer is meggondolja magát a vadász, mielőtt meghúzná a ravaszt.
Az utóbbi időkben lebukott külföldi vadászok nagy része csak áthozta Magyarországon a Kelet-Európában lelőtt vadászzsákmányát; hazánkban kevésbé fordul elő védett állat kilövése, jobbára véletlenül -- mondta ugyanakkor egy a neve elhallgatását kérő vadgazdálkodási vezető. Az ország területén 25-30 ezer külföldi vadász váltott ki engedélyt, közülük néhány ezreléknyi követett el szabálysértést, akiktől azonnal megvonták az engedélyt. A vadászatból származó 12 milliárd forintos tavalyi bevétel 40 százaléka a külföldi bérvadászoktól származik -- hangsúlyozta a vadgazdálkodási vezető.