A közeljövőben akár hetente születhetnek a Fővárosi Bíróságon az FKH külföldiek ingatlanszerzésével kapcsolatos határozatait jogsértőnek minősítő ítéletek, amelyekben egyúttal új eljárásra kötelezik a hivatalt. Szakértők szerint azonban az új eljárások határozatai is a bíróság előtt köthetnek ki, és az újabb ítéletek sem lehetnek igazán kétségesek, ha az FKH ténylegesen egyik főosztályvezetőjének nyilatkozata szerint jár majd el. A főosztályvezető azt mondta, a bíróság ítélete alapján lefolytatandó új eljárás menete az lehet, hogy a potenciális szomszédokat megkérdezné, zavarná-e őket a külföldi lakótárs. Ha igen, a közérdek sérelme miatt újból megtagadnák az engedélyt.
A szomszédok ilyen megkérdezése mindenképpen diszkriminatív eljárás lenne, hiszen ember és ember között nem lehet különbséget tenni származása, vallása, faji hovatartozása szerint -- hangsúlyozta lapunknak Szikinger István alkotmányjogász. Így a szomszédok már magánemberként sem hivatkozhatnának arra, hogy adott esetben egy kínai állampolgárt nem kívánnak maguk mellé, de egy közhivatal semmiképpen nem alapozhat erre döntést. A jogász szerint már maga az elképzelés is súlyosan alkotmánysértő.
Az ingatlanszerzést korlátozó határozatok közül egyébként jelenleg húsz-harminc fekszik a bíróságon, eddig két ügyben született lényegében hasonló, a FKH határozatát megsemmisítő ítélet.
A Belügyminisztériumban továbbra sem tudják, mikor kerülhet a miniszter és a felső vezetés előtti értekezletre az immár teljes Grespik-jelentés, azaz az FKH-ban készült vizsgálat záródokumentuma. Az anyagot ismerő szakemberek szerint a vizsgálat eredményei és a legújabb, bírósági fejlemények egyaránt indokolttá tennék a hivatalvezető menesztését, ez azonban a várakozások szerint már nem a BM-ben dől el.
A törvény szerint a hivatalvezetőt a miniszterelnök menti fel, a kancelláriaminiszter és a belügyminiszter közös javaslatára. A Miniszterelnöki Hivatalban ennek ellenére lapunk megkeresésére úgy válaszoltak, nem foglalkoznak a Grespik-üggyel.