Cser Ágnes szakszervezeti vezető és Gógl Árpád egészségügyi miniszter szerdai tárgyalásának kudarca után csütörtökön csak formális megbeszélések folytak a tárca és az érdekképviselet jogászai között. A szerdai találkozón el sem kezdődhetett az érdemi egyeztetés, mert a szakszervezeti vezető kifogásolta, hogy az egészségügyi miniszter nem volt kormánygaranciával felhatalmazva a tárgyalásra, s ezért csütörtökön levélben fordult a miniszterelnökhöz, hogy írásos felhatalmazással megbízott tárgyalópartnerrel folytatódhassanak a megbeszélések.
Az EDDSZ a minimálbéren felüli 30 százalékos béremelést, valamint az elmúlt években elmaradt fejlesztések pótlását kéri a kormánytól -- mondta lapunknak Cser Ágnes, aki egyúttal cáfolta azokat a vádakat, amelyek szerint az MSZP pártlistájára aspirálna a szakszervezetben kifejtett tevékenységével. Az érdekképviselet elnöke szerint komoly esély van a kormánnyal való megegyezésre, így vélhetően nem lesz szükség több demonstrációra és figyelmeztető sztrájkra.
Az MSZP-hez közeli irányítás alatt álló EDDSZ és a Magyar Kórházszövetség törekvései mögött politikai indítékok állnak -- mondta Horváth Zsolt, az Egészségügyi Minisztérium politikai államtitkára, aki szerint ezt támasztja alá, hogy a költségvetés tervezete hónapok óta közismert, az érdekképviseletek mégis csak most léptek fel követeléseikkel. A Cser Ágnes által egy héttel a költségvetés elfogadása előtt bejelentett 240 milliárd forintos plusztámogatási igény teljesen irreális, mert a parlament már elfogadta a jövő évi büdzsé sarokszámait -- vélekedett a politikai államtitkár. Véleménye szerint a tárca mozgásterét csak az Országos Egészségügyi Pénztár EM-hez helyezése és keretének 43 milliárd forintos emelése növeli meg, amely megteremti az alapot az egészségügyi dolgozók 2001-re tervezett -- minimálbéren felüli -- 20 százalékos béremelésére.