Azzal, hogy a küldöttek Demszky Gábort választották az SZDSZ elnökévé, várhatóan a párt belső működési mechanizmusa is megváltozik. Az új vezető elképzelései szerint ugyanis többek között a hét végi tisztújító-programalkotó küldöttgyűlésen felerészt átalakult üt-ből három politikus kiemelt és konkretizált feladatot kapna. A főpolgármester programjából kiderül: politikai elnökhelyettesként Bőhm András fővárosi frakcióvezetőre, a párt szervezőjeként Wekler Ferencre -- ezt a munkát eddig Horn Gábor végezte --, a képviselőjelölt-állításért és a parlamenti képviselőcsoporttal való kapcsolattartásért felelős üt-tagként pedig Szent-Iványi Istvánra számít. Demszky Gábor mindezt kérdésünkre egyelőre saját programjának nevezte, amelyről az ügyvivőknek még dönteniük kell. A testület első ülését egyébként már ma megtartja. "Kiküldtük azokat a határozatokat, amelyeket remélhetőleg elfogadunk" -- fogalmazott az új elnök.
Demszky Gábor egy tanácsadó testület létrehozását is tervezi, amely a küldöttgyűlésen ugyancsak elfogadott pártprogram összeállításában, valamint a főváros működtetésében részt vállaló szakértőkből állna, de nem tagozódna a párt struktúrájába. 2001 januárjától a választási folyamat felügyeletére öttagú kabinetet hoznának létre az elnök, az elnök kampányfőnöke és az említett három üt-tag részvételével.
A 2002-es képviselőjelöltek személyéről az üt-nek 2001 áprilisáig kell majd döntenie az elnöki program alapján. Demszky Gábor megerősítette a Világgazdaságnak, hogy javasolja, az SZDSZ a jövő év tavaszán tartson alapszabály-módosító küldöttgyűlést. Ennek célját azonban az illetékes testületek döntéseinek hiányára hivatkozva nem részletezte.
Demszky Gábor 491:207 arányú győzelmével a liberális középpárt koncepciója győzött. A politikus elnökjelölti beszédében kiemelte: a párt nem köt előzetes választási szövetséget az első fordulóban, s a másodikban is csak akkor, ha azzal megakadályozhatja a jelenlegi kormány győzelmét, az MSZP abszolút többségét, vagy azt, hogy a Fidesz a MIÉP-pel alakítson kormányt. Ez utóbbi pontot egyesek úgy értelmezték, hogy Demszky Gábor nem zárja ki a koalíciót a Fidesszel.
Fodor Gábor -- Demszky Gábor "téziseit" bírálva -- a középre helyezkedés stratégiáját a kudarc stratégiájának minősítette. Szerinte ez a konfliktusok vállalásának hiányához és eljelentéktelenedéshez vezet. Fodor Gábor kizárt bármilyen együttműködést a jelenlegi kormány legnagyobb pártjával. A később vesztes jelölt Demszky Gábort amiatt is bírálta, hogy az elmúlt hetekben támadta a párthoz kötődő és azzal szimpatizáló értelmiséget és az övével ellentétes véleményeket megfogalmazó politikustársait. Az új elnök zárszavában kifejtette: a továbbiakban mindenkire számít, így azokra is, akikkel eddig vitatkozott.
Az SZDSZ esélyeiről Demszky Gábor azt mondta: a párt 2002-ben 15 százalékkal megkerülhetetlen tényező lesz. A politikus retorikájának lényeges eleme maradt, hogy Orbán Viktort akarja legyőzni a következő választásokon.


A 12 tagú ügyvivői testületben eddig is dolgozott Szent-Iványi István, Hack Péter, Fodor Gábor, Kis Zoltán, Wekler Ferenc és Gulyás József. A csapat új tagjaként került be a fővárosból Zwack Péter, Rajk László, Bőhm András és Haraszti Miklós. Az új vidéki tagok: Sértő-Radics István és Kóródi Mária. A küldöttgyűlésen megválasztották az SZDSZ országos tanácsának 20 tagját is. Köztük a legtöbb szavazattal Magyar Bálintot, a párt most leköszönt elnökét.