A ferencvárosi városrehabilitációt kísérő negatív jelenségekről, s az ezzel kapcsolatban indult büntetőeljárásokról várhatóan januárban fórum keretében tájékoztatja a helyieket Polt Péter legfőbb ügyész -- jelentette be Tirts Tamás, a kerület országgyűlési képviselője a Fidesz helyi szervezetének hétfői sajtótájékoztatóján. A fiatal demokraták helyi szervezete azért fordult a Legfőbb Ügyészséghez, mert a kerület vezetése az elmúlt nyolc év során 90 telket adott el, de az ebből származó több mint 1 milliárd forinttal azóta sem tudott elszámolni -- mondta Bácskai János, a kerület polgári frakciójának vezetője. A politikus szerint Ferencváros MSZP--SZDSZ-es vezetése a közelmúltban azt is megakadályozta, hogy független könyvvizsgáló nézhesse át a kerületi ingatlanfejlesztési társaság, a SEM IX. Rt. pénzügyeit.
Teljesen alaptalan, s érthetetlen az önkormányzatot ért vád, mert 1992 és 1998 között a Fidesz is részt vett a városrész vezetésében, s a most kifogásolt szerződéseket, valamint a SEM IX. Rt.-vel fennálló szerződés meghosszabbítását is megszavazta -- állítja Bánsághi Tamás, a kerület MSZP-s alpolgármestere. A szocialista politikus szerint az önkormányzat -- válaszul a vezetést ért vádakra -- egy tételes elszámolást készített a vitatott ügyletekről, s a beszámolót októberben a helyi képviselő-testület elfogadta.
Az igaz, hogy volt mit javítani a SEM IX. Rt. tevékenységén, ezért a kerület vezetőváltást kezdeményezett a vállalatnál, ami ősszel meg is történt, de az egymilliárdos összeggel az utolsó forintig elszámolt a cég -- mondta a szocialista alpolgármester, aki szerint az önkormányzat a vállalat városrehabilitációs programját is felülvizsgálta, s az új koncepció elfogadására januárban kerülhet sor.