A kétéves költségvetés 2-3 milliárddal többet, 18, illetve 19 milliárdot irányoz elő a megváltozott munkaképességűek munkahelyteremtésére -- jelentette ki csütörtökön Varga Mihály. A pénzügyminiszter a Magyarországi Megváltozott Munkaképességűeket Foglalkoztatók Országos Szövetsége (Memfosz) által rendezett konferencián hangsúlyozta: a munkaerő-piaci alapból rehabilitációs támogatás címén az idén és jövőre további 2,2-2,3 milliárd áll rendelkezésre. A pénzügyminiszter megemlítette, hogy az szja-törvény havi 1500 forint adókedvezményt biztosít a fogyatékos munkavállalóknak -- adta hírül az MTI.
A munkához való jog az alapvető emberi jogok közé tartozik -- hangsúlyozta előadásában Michael Lake. Az EU-nagykövet szerint az uniós tagállamok elkötelezettek aziránt, hogy véget vessenek a fogyatékosok és más veszélyeztetett csoportok diszkriminációjának, akik munkavállalásukkal egyfelől integrálódni tudnak a társadalomba, másfelől financiális önállóságra is szert tudnak így tenni. Az EU lakosságának 17 százaléka szellemi, illetve fizikai fogyatékos, több mint felük pedig nincs jelen a munkaerőpiacon -- mutatott rá. Az egészséges munkavállalóhoz viszonyítva kétszer akkora a valószínűsége, hogy a fogyatékos dolgozó elveszti állását.
Az unió 1999-ben elfogadott antidiszkriminációs csomagja -- amely 2000 és 2006 között 2,8 milliárd eurót szán a programra -- egyebek közt elő kívánja segíteni a fogyatékosok számára a munkahelyteremtést. A PHARE szociális projektjének keretében a csatlakozni kívánó országok pedig a múlt év novemberében pályázhattak először a fogyatékosok támogatására, amelyre 1,5 millió euró állt rendelkezésre -- tette hozzá Michael Lake.
Alapvető szemléletváltásra van szükség -- fejtegette előadásában Deutsch Tamás sportminiszter. Mind a környezetünkben, mind a hétköznapi kommunikációban fellelhető akadályokat fel kell számolni: el kell érni például azt, hogy minden közintézményben jelnyelvi tolmácsot lehessen igénybe venni -- vélekedett. Míg a fogyatékosok sportjára szánt pénz 1998-ban 37 millió, addig 2000-ben, a paralimpia évében közel 250 millió volt. 2001--2002-ben ez az összeg 900 millió forintra nő -- jelentette ki a sportminiszter.
Magyarországon csaknem 700 ezer megváltozott munkaképességű állampolgárnak mindössze 10 százaléka dolgozik -- mondta a rendezvényt szervező Memfosz elnöke. Holler Lajos szerint a kormány foglalkoztatási támogatásainak hatására 1,5-2 év múlva újabb 5-5,5 ezer fogyatékosnak lehet munkahelye. A szövetség tervei közt szerepel, hogy a megváltozott munkaképességűek által előállított termékeket védjeggyel látják el.