Már úgy látszott, hogy minden szükséges engedélyt sikerült beszerezni, s 2001 tavaszán megkezdődhet a főváros egyik legkülönösebb művészeti alkotásának kivitelezése, ám az újabb akadályok miatt erre egyelőre nem kerülhet sor -- mondta Nagy Lantos Balázs, a terv egyik kezdeményezője. A Budapesti Távhőszolgáltató Rt. 200 méter magas óbudai kéménye a főváros legmagasabb építménye. Az ötlet, hogy változtassák ezt művészeti alkotássá, 1999 tavaszán pattant ki egy fiatal házaspár fejéből. Az ötletgazdák a szükséges -- egyebek között légügyi -- engedélyek beszerzése után az óbudai önkormányzathoz fordultak építési engedélyért, de Tarlós István kerületi polgármester elutasította a tervet. Ezután újabb változat készült el, amely már a polgármester tetszését is elnyerte. Tarlós István ezután többször is kijelentette, hogy nem gördít akadályt a terv megvalósítása elé -- mondta Nagy Lantos Balázs.
A házaspár tavaly szeptemberben újból beadta a kérelmet, a kerület azonban azóta sem adta meg az építési engedélyt, s nemrég újabb akadály merült fel, mert a fővárosi tervtanács további -- már készülőfélben lévő -- terveket is kért az alkotóktól, míg az OMVH az építési engedély kiadásához feltételként előírt műemléki szakhatósági hozzájárulást nem adta meg. A hivatal állásfoglalása szerint a kémény a városkép kiemelkedő eleme, s egyben a közeli romterülettel való együttlátás szempontjából is fontos tényező, s "a javasolt módon történő kifestése kedvezőtlenül befolyásolná a kiemelten fontos városképet, ezért megvalósítása nem kívánatos".
A műemlékvédelmi hivatal eljárása jogszerűtlen, mert a műemlékeken kívül csak az új épületek és a reklámtáblák véleményezése tartozik a hatáskörébe, ezért fellebbezést nyújtottunk be a döntés megváltoztatásáért -- mondta Nagy Lantos Balázs, aki szerint az újabb fordulat azért is kellemetlen, mert az 1999-es áron 50 millió forintot is elérő költségek fedezésére csak tiszta jogi helyzetben lehet szponzort találni. Így tavaly ősszel hiába találtak olyan céget, amely biztosította volna a pénzt a műalkotáshoz, a vállalat az engedélyeztetés elhúzódása miatt végül másra fordította a felajánlott összeget.