Az eddigi tervekhez képest újabb napirendi ponttal bővülhet az MSZP országos elnöksége által legutóbb június 9-ére "meghirdetett" kongresszus. Az elnökség ugyanis annak vizsgálatát kérte: miként módosítható úgy a párt alapszabálya, hogy a miniszterelnök-jelölt tagja lehessen az országos választási bizottságnak. Utóbbit egyébként a jelenlegi szabályok szerint a pártelnök vezeti, tagja az elnökhelyettes, a választmány elnöke, a frakcióvezető, a pénztárnok, a pártigazgató és a kampányfőnök. További tagjait a pártelnökség javaslatára az országos választmány (ov) választja meg.
Ismert: Medgyessy Péter a miniszterelnök-jelöltség elvállalásához szükséges feltételként határozta meg, hogy a kormányfőjelöltnek kell vezetnie a választási bizottságot. Az bizonyos, hogy a szocialisták alapszabálya arra az egy esetre készült, ha a pártelnök a miniszterelnök-jelölt is egyben. Többen felhívták a figyelmet arra: ha a két funkció szétválik, a bizottságot továbbra is a pártelnöknek kell vezetnie, hiszen nem működhet "kétfejűként" az MSZP. Azt azonban egyelőre még nem tudni, hogy vajon az alapszabály esetleges kongresszusi "megnyitásával" nem indul-e meg egy olyan folyamat, amely másokat további változtatások szorgalmazására sarkallna.
Ma ülésezik az MSZP ov, s mint emlékezetes, az elnökség már változtatott az ov legutóbbi döntése óta a tervezett kongresszusi napirendeken. A miniszterelnök-jelölt megnevezése és a választási program vitára bocsátása mellé felvette a tavaly novemberi kongresszus óta eltelt politikai időszak elemzését. Ennél a pontnál az a figyelemre méltó, hogy a változtatás azt követően történt, miután a miniszterelnök-jelöltségre szintén aspiráló Németh Miklós azt szögezte le levelében: az MSZP először értékelje a novemberi kongresszus óta eltelt időszakot, a jelenlegi helyzetet és a teendőket, és utána jelöljön csak miniszterelnököt.