Már csak az Országgyűlés jóváhagyása szükséges ahhoz, hogy 1615 civilszervezet között 348,1 millió forintot szétoszthassanak a társadalmi önszerveződések támogatása címén. A támogatások elbírálásáról a parlament társadalmi szervezetek bizottsága egyhangúan döntött -- mondta Halász János fideszes alelnök, aki hozzátette: minden második pályázó elnyert valamekkora összeget. Ebből a forrásból átlagosan 200 ezer forintot ítélt meg a bizottság egy szervezetnek: a legkisebb összeg 50 ezer, a legnagyobb pedig 1 millió 350 ezer forint, amelyet a Regnum Marianum Katolikus Közösség Egyesületnek szánnak. A tervek szerint május-június folyamán utalják át a pénzt az érintettek számára. A pártok ifjúsági szervezetei is jelentkezhettek támogatásért, a közülük pályázók számára egységesen 470 ezer forintot szavazott meg a testület.
A pályázati pénz a működtetés költségeinek fedezésére szolgál, és nem programfinanszírozásra -- hangsúlyozta Halász János. A támogatások elbírálásában a szervezet nagysága, a beadott pályamű és a költségvetés kidolgozottsága döntött.
Pénzen kívül egy új intézmény is segíti a civilszervezetek működését: a bizottság civilirodája, ahol a szervezetek véleményezhetik az őket érintő törvényjavaslatokat, melyeket továbbítanak az illetékes országgyűlési bizottság elé.
A célba nem ért, mintegy 300 millió forint értékű, 1 százalékos adófelajánlásokat a tervek szerint felosztanák az önkéntes tevékenységgel foglalkozó szervezetek között -- jelentette be Halász János.