Egy helyben topog a mandátumuk végéhez közeledő ombudsmanok utódainak kiválasztása. Megkeresésünkre a Fidesz frakcióvezetője és a köztársasági elnök hivatala sem reagált, ami azt az információt erősíti, hogy nincs változás: a jelölési joggal rendelkező Mádl Ferenc érvényesnek tekinti januári levelét, amelynek nyomán azonban még nem indult el az alku a pártok közt. A legnagyobb kormánypárt frakciója változatlanul késik hivatalos álláspontjának kialakításával. Áder János házelnök -- aki néhány hete egy házbizottsági ülésen felvetette, amennyiben szükséges, közvetít a jelölésben -- a napokban lapunknak ezt erősítette meg, mégpedig a többi párt vonatkozásában is.
Mivel az általános helyettes kiválasztásával kapcsolatos eddigi kudarcot nem kívánatos megismételni, bizonyos, hogy a köztársasági elnökhöz már csak olyan javaslattal érdemes fordulniuk a pártoknak, amely kétharmados konszenzust élvez. Ehhez Áder szerint még elegendő idő áll rendelkezésre. A házelnök hozzátette: a parlamenti hagyományok szerint a frakciók közötti egyeztetést a legnagyobb kormánypártnak kell megkezdenie. A Világgazdaság ugyanakkor úgy tudja, a Fidesz legszűkebb vezetésében már gondolkodnak a lehetséges személyekről, s valószínű, hogy első körben -- az alkotmánybírók néhány évvel ezelőtti, két fordulóban történt "pótlásához" hasonlóan -- titkosnak szánt háttérkonzultációkon tesznek kísérletet a megegyezésre az ellenzékkel.
Az állampolgári jogok biztosának és a két szakombudsmannak június 30-án jár le a mandátuma, s az Országgyűlésnek az ezt megelőző három hónapon belül kell utódot választani. Az ombudsman általános helyettesének széke egy éve üres. Mivel a parlament június közepén-végén nyári szabadságra megy, a frakcióknak május végéig célszerű megállapodásra jutniuk.
Ismert az MSZP álláspontja: támogatják a jelenlegi ombudsmanok újraválasztását, az általános helyettesi posztra Takács Albertet jelölték tavaly, ezt fenntartják -- mondta el Vastagh Pál képviselő. Szavaiból kitűnt, hogy addig nem látnak lehetőséget kompromisszumra, amíg nincs kezdeményezés az államfőtől vagy a koalíciótól.
A fentiek alapján csak a nyilvánosság előtti vitákból és háttérinformációkból sejthető, hogy a kormánytöbbség meg akar szabadulni Majtényi László adatvédelmi biztostól, s jelentősen gyengült Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman pozíciója is. Hivatalos kezdeményezés híján az sem biztos, hogy a kormányoldal továbbra is ragaszkodik-e az általános helyettesnek tavaly jelölt Margitán Évához Takács Albert ellenében. Az SZDSZ támogatja a meghosszabbítást, s már korábban jelezte, a frakció megszavazná Margitán Évát, de Takács Albertet is.
Ha nem sikerülne megválasztani az ombudsmanokat, a teljes hivatal és az alkotmányos intézményrendszer is megbénulna a személyekre épülő működési elv miatt.