Nem tudom, nyitott-e a frakciótöbbség új és "régi-új" tagok felvételére, és azt sem, hogy a továbbra is Torgyán József mellett álló néhány fős csoportot be kell-e, és ha igen, milyen mértékben vonni a tárgyalásokba -- nyilatkozta a Világgazdaságnak Szentgyörgyvölgyi Péter. Az FKGP frakcióvezetője szerint ezeket a kérdéseket is tisztázni kell szeptemberig.
Előzőleg Lányi Zsolt és Bánk Attila közös bejelentéséből kiderült: "a képviselőcsoport egységének helyreállítása érdekében" a közeli napokban tárgyalásba kezdenek a Torgyán-ellenes parlamenti kisgazdák. Az év elején függetlenné vált képviselők közül a kötelező féléves moratórium lejártával többen visszatérnének az FKGP képviselőcsoportjába, de Lányi Zsolt azt állította: Csúcs László antidemokratikus kizárása miatt feltételeik vannak. "Nem mi kérjük, hogy visszamehessünk, minket vissza kell hívni" -- jelentette ki. "Meghatározó személyiségek voltunk a frakcióban, és azok is kívánunk lenni" -- tette hozzá, érzékeltetve egyszersmind, mi lehet a tárgyalások egyik kérdése.
A frakció egységének megteremtését támogatja a Reform Polgári Platform belső, azaz képviselőcsoporton belüli része és a Szabó János hadügyminiszter vezette Független Kisgazdák Demokratikus Szövetsége is. A három fél delegációinak megbeszélései a jövő héten kezdődhetnek.
A Torgyán-ellenes kisgazda erők teljes összefogására a parlamenti egység megteremtése után kerülhet sor, szükség van arra, hogy e lépéssel kifelé is demonstráljuk, képesek vagyunk az együttműködésre -- jelentette ki Bánk Attila. Hozzátette: az elmúlt három hónapban a kisgazda frakció nem egységesen, hanem ad hoc módon szavazott, már csak ezért is szükség van arra, hogy a képviselőcsoport egységesen lépjen fel.
Lányi Zsolt jelezte: a volt kisgazda képviselőkön a Fideszből a függetlennek közé került honatyák közül is többen csatlakoznának az FKGP frakciójához -- köztük Szabó Attila --, valamint a MIÉP színeiben az Országgyűlésbe került Cseh Sándor is.