A Fidesz és az MDF a szocialistákat, az MSZP és az SZDSZ a kormányt, a kisgazdák egymást bírálták napirend előtti felszólalásaikban -- ennyiben merült ki a Ház rendkívüli ülésének "érdemi része". Noha a tanácskozáson a határozatképességhez szükséges 194 főnél jóval többen jelentek meg, a Fidesz, az MDF és részben az FKGP képviselői nem nyomták meg szavazógombjaikat, így nem sikerült elfogadni a napirendet. Áder János házelnök alig negyven perc után berekesztette az ülést, következésképpen szavazni sem kellett annak a két vizsgálóbizottságnak a létrehozásáról, amelyet az MSZP és az SZDSZ Orbán Viktor miniszterelnök felelősségének firtatására kívánt létrehozni a Szabadi-ügyben, illetve az Dunaferr és az Orbán-bányák üzleti kapcsolatában.
Az ellenzék a parlament főlépcsőjén "részországgyűlési ülést" tartott, amelyen megalakította saját "rész-vizsgálóbizottságait". A két munkacsoport vezetője az SZDSZ-es Bauer Tamás (bányák) és a szocialista Keller László (Szabadi-ügy) lett. A politikusok lapunknak elmondták: napokon belül megkezdik a munkát, és kísérletet tesznek meghallgatásokra is: ezeken természetesen senkinek sem kötelező megjelennie, ám "a távolmaradás is sokat mondó lehet". Az MSZP a kudarcok ellenére továbbra is kezdeményezi parlamenti vizsgálóbizottságok létrehozását -- jelentette ki lapunknak Juhász Ferenc alelnök lapunknak. Hozzátette: ilyen téma lehetne például a zsebszerződések ügye.
A Fidesz szerint nem Orbán-bánya-, hanem Dunaferr- vagy még inkább Acél XXI. Kft.-ügyről van szó, a cég az elmúlt években az MSZP-s SZDSZ-es körök "pénznyerő automatája volt" -- jelentette Szájer József, a Fidesz frakcióvezetője és Rogán Antal frakcióvezető-helyettes. Ezért a Fidesz kezdeményezi, hogy az Országgyűlés gazdasági bizottságán belül egy albizottság foglalkozzon a cég elmúlt öt évének történetével. Egy a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) által készített és tegnap valamennyi képviselőhöz eljuttatott összefoglalóra, valamint egy a Fideszhez érkezett névtelen levélre hivatkozva a politikusok elmondták: a Dunaferr korábbi menedzsmentje az Acél XXI. Kft.-n keresztül vagyonkezelési szerződést kötött 1996-ban az ÁPV Rt.-vel, amelynek révén egymilliárd forintos sikerdíjat vett fel. Közülük hat személy az elmúlt években összesen 100--150 millió forint közötti bérkifizetésben is részesült, s egyes cégeiken keresztül beszállítóként is profitáltak az állami vállalatból.