Közélet

Sajtófotós tehetségek

A jubileumi, XX. magyar sajtófotó-pályázatra 254 fotográfus 2655 felvétellel jelentkezett, az anyagból közel 300 képet tesznek majd közszemlére a szervezők a március 16-án nyíló kiállításon, a Néprajzi Múzeumban. A pályázatot a Magyar Újságírók Országos Szövetsége és a Magyar Fotóriporterek Társasága együtt írta ki, a zsűri elnöke Kiss-Kuntler Árpád volt, s a testületben ezúttal nemcsak neves fotósok foglaltak helyet, hanem Almási Tamás filmrendező és Szabó Gábor operatőr is. Kiss-Kuntler Árpád elmondta: a bírálók a legtöbb díjban tökéletesen egyetértettek, viszont javasolják, hogy a jövőben jeligés legyen a pályázat, így nem vádolhatják őket elfogultsággal.

A nagydíjas - immár harmadjára - Gárdi Balázs lett Kunduz ostroma című képével. Hír kategóriában Soproni Gyula nyert, a díjat a Népszabadság ajánlotta fel.

Képriport kategóriában a nagydíjas kép az első, a díjfelajánló a HVG. Emberábrázolás, portré kategóriában Hegedűs Róbert veheti át a Nikon Kft. által felajánlott első díjat. Művészet és tudomány kategóriában Fekete András lett az első a moszkvai filmipar életét bemutató sorozatával. A sportfotósok között Danis Barna győzött, a jutalmat a Canon Hungária adja. Természet és környezet kategóriában Fejér Gábor az első, a díjfelajánló a Viva Média Holding Kft. A dokumentarista fotográfiák közül Túry Gergely érdemelte ki a 168 óra által felajánlott első díjat.

A zsűri kettéválasztotta a humor és a zsáner kategóriáját, mivel a beérkezett képanyagot nehéz lett volna egymással versenyeztetni, így a humoros felvételek közül Kovács Tamás képe nyert, ezt a díjat az MTG Metro Gratis Kft. ajánlotta fel, zsáner kategóriában pedig Demecs Zsolt lett az első, az új díj támogatóját még keresik a szervezők. Mindezen kívül számos különdíjat is átvehetnek jeles magyar fotográfusok.

A magyar sajtófotó-pályázat összes díjnyertes - tehát nemcsak első díjas - alkotását láthatják majd az érdeklődők a Néprajzi Múzeumban, ahol külön összeállítás is megtekinthető a legutóbbi 20 év kiemelkedő fotográfiáiból, valamint a századelőn az Egyesült Államokban nevet szerzett Munkácsi Márton képeiből.
Emellett még tovább bővül a gazdag, minden Budapesti Tavaszi Fesztiválon óriási érdeklődést keltő kiállítás, hiszen a Raiffeisen Bank az egész kezdeményezés támogatójaként saját fotópályázatot is indított. A Mosolyogva könnyebb elnevezésű kiírásra érkező pályamunkákat szakmai zsűri bírálja el, amelynek elnöke Korniss Péter fotóművész. Emellett szavazhatnak a kiállítás látogatói is, a bank a három legjobbnak ítélt alkotást pénzjutalomban részesíti. A legsikeresebb művész pedig önálló kiállítási lehetőséget kap a Raiffeisen Galériában, a bank Akadémia utcai székházában.

A jubileumi, XX. magyar sajtófotó-pályázatra 254 fotográfus 2655 felvétellel jelentkezett, az anyagból közel 300 képet tesznek majd közszemlére a szervezők a március 16-án nyíló kiállításon, a Néprajzi Múzeumban. A pályázatot a Magyar Újságírók Országos Szövetsége és a Magyar Fotóriporterek Társasága együtt írta ki, a zsűri elnöke Kiss-Kuntler Árpád volt, s a testületben ezúttal nemcsak neves fotósok foglaltak helyet, hanem Almási Tamás filmrendező és Szabó Gábor operatőr is. Kiss-Kuntler Árpád elmondta: a bírálók a legtöbb díjban tökéletesen egyetértettek, viszont javasolják, hogy a jövőben jeligés legyen a pályázat, így nem vádolhatják őket elfogultsággal. Munkatársunktól-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek