Amellett, hogy egyre szennyeződik a Föld vízkészlete, égető problémát jelent az évesvíz-felhasználás rendkívüli növekedése is. Míg 1950-ben 1300 köbkilométert regisztráltak szerte a világon, addig 1972-ben ennek a mennyiségnek már a kétszeresét. 1997-ben pedig még ennél is többet, 4200 köbkilométernyi vízfelhasználást mértek - sorolta a riasztó adatokat Láng István, a Magyar Tudományos Akadémia elnöki tanácsadója a közelmúltban rendezett Kárpát-medence víz- és környezetvédelme elnevezésű konferencián. A világ víztartalékainak csupán 2,59 százaléka édesvíz. Ennek 99 százaléka jég, hó, illetve föld alatti vízkészlet. Az éves édesvíz-felhasználás Afrikában a legkisebb, 242 köbméter lakosonként, Észak-Amerikában pedig a legnagyobb, ahol 2189 köbméter jut egy főre. Bár az Egyesült Államokban és Kanadában jelentősek a vízkészletek, a pazarló vízfelhasználás a jellemző - hívta fel a figyelmet az akadémikus. A kontinensek közül a megújítható vízkészlet legnagyobb hányadával - 31,7 százalékkal - Ázsia rendelkezik, emellett Dél- és Észak-Amerika tudhat magáénak jelentősebb mennyiséget.

Magyarországra az uniós csatlakozás a szennyvízelvezetés- és tisztítás terén is számos feladatot ró. Holló Gyula, a vízügyi tárca főosztályvezetője előadásában kitért arra, hogy 2015-ig például mintegy 14 ezer kilométernyi szennyvízelvezető csatornát kell megépíteni. Vállaltuk ezenkívül azt, hogy 2006-ig 191 településen csökkentjük a határérték alá az ivóvízben található arzént, bórt, fluoridot és nitritet, 2009-ig pedig további 686 településen az arzént és az ammóniumot.

A túlzott mértékű termelés és fogyasztás egyaránt veszélyezteti vizeink állapotát - vélekedett Bender Alajos, a Környezetgazdálkodási Intézet főigazgatója. A víz az egyik legsérülékenyebb közeg, ezért fokozottan kell figyelni állapotára - tette hozzá. (TTE)