A 73. ünnepi könyvhéttel egy időben, tegnap délután kezdődött meg a II. pécsi országos színházi találkozó, amelynek a tavalyi siker után a tervek szerint örökre ez a mediterrán hangulatú város ad otthont. A június 15-ig tartó színházi seregszemlén 16 társulat lép fel. A műveket Szűcs Katalin, a Criticai lapok főszerkesztője válogatta, aki lapunknak elmondta: a hamarosan véget érő színházi évad több mint 160 produkciójából választotta ki a mustrán szereplő 16-ot, ebből hat nagy-, tizenegy pedig kamaraszínházi előadás.

Emellett 186 társművészeti rendezvény látogatható. A 73. ünnepi könyvhéthez kapcsolódva lesz számos felolvasás és dedikálás, valamint könyvárverés, a zenés programok közül érdemes kiemelni a Ghymes, a Grencsó Kollektíva és a Romano Drom koncertjeit. Ma este pedig Jordán Tamás fesztiváligazgató békés virrasztásra várja a találkozó résztvevőit és a város lakóit. A Merlin Színház igazgatója azért találta ki ezt az akciót, mert a konfliktusokkal terhelt választási kampány után szeretné, ha ismét közelebb kerülnének egymáshoz az emberek, így ma éjjel elássák az erre a célra készített csatabárdot.

Mivel tavaly gyakran előfordult, hogy jóval többen szerettek volna bejutni egy-egy darabra, mint amennyien befértek, ezért az idei, a tavalyinál hosszabb találkozón több darabot ismételnek, így a versenyprogram 16 produkciója összesen 28 előadáson tekinthető meg. A Radnóti Színház Kripli című darabját például - amelyet Gothár Péter rendezett, s amelyben bravúros színészi játékkal remekelt a társulat - háromszor adják elő. Információink szerint elővételben elkelt minden jegy. Újdonság, hogy három zsűri véleményezi a látottakat. A héttagú szakmai ítészi testület tagjait a Magyar Színházi Társaság kérte fel. A színészekből álló zsűri tagjait a Maszk Színészkamarai Egyesület választotta ki. A civil zsűri pedig a közönségdíjról dönt.

A fesztivál költségvetése körülbelül 100 millió forint, 25 millióval több a tavalyinál - tájékoztatta a Világgazdaságot Simon István, a Pécsi Nemzeti Színház ügyvezető igazgatója, aki Jordán Tamással együtt a fesztivál megrendezésére létrehozott Pécsi Országos Színházi Fesztivál Kht. ügyvezető igazgatója. A két legnagyobb támogató az idén Pécs városa és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma 40-40 millió forinttal. A Nemzeti Kulturális Alapprogram 15, az Ifjúsági és Sportminisztérium 2 millióval segíti a találkozót.

Simon István elmondása szerint rendkívül nehéz magántámogatókat megnyerni még az ilyen, nagy figyelemmel kísért, országos rendezvénysorozathoz is. A szponzori támogatás a rengeteg kérés ellenére mindössze körülbelül hatmillió forint. Főként helybéli társaságokat sikerül megnyerniük: a Pécsi Sörfőzde, a Baranya Megyei Takarékszövetkezetek Szövetsége, a Pannonpower Rt., a Deltasped támogatja a fesztivált, a Súgó színházi programmagazin pedig rendkívül jutányos, önköltségi áron készítette el a találkozó különszámát.

Akadnak egyébként cégek, amelyek szolgáltatásokkal segítik a tíznapos mustrát, márpedig "amiért nem kell fizetnünk, az is nagy pénz" - fűzi hozzá Simon István. A Pécsi Városüzemelési és Vagyonkezelő Rt. ingyen bocsátott számos helyszínt a fesztivál rendelkezésére, ingyen helyezett ki transzparenseket. A Pécsi Tömegközlekedési Rt. szintén térítésmentesen adott buszokat, amelyek ingáznak a szállodák és az előadások helyszínei között.

A verseny előadásaira szóló belépők 1500-3500 forintba kerülnek, de bőven akadnak ingyenes szabadtéri programok is. Mivel a találkozón jórészt szakmai közönség vesz részt, tiszteletjeggyel, a jegybevétel nem jelentős: tavaly csaknem hétmillió forint volt. Simon István az idén 10 millió forintra számít a belépőkből, hiszen hosszabb a fesztivál, több a program és a látogató: míg tavaly 280, az idén 368 szobát foglaltak le a vendégek számára. (EE)

Munkatársunktól