A rendszerváltást követő, a kilencvenes évek első felét jellemző súlyos könyvpiaci válságot a régi nagy kiadók közül csak néhányan élték túl, egyikőjük a Móra. A gyermek- és ifjúsági piac 12 százaléka (az előző évihez képest 2,4 százalékos a növekedés), 2002-ben közel 260 millió forint nettó árbevétel, amely 2001-hez képest 33 százalékos növekedést jelent, évi száz új cím - ez a Móra Kiadó mérlege 13 évvel a rendszerváltozás után. Az idei célkitűzés pedig a 300 millió forintos nettó árbevétel.

Az egykor száz főt foglalkoztató cég jelenleg tizenkét ember munkájára és szorgalmára épül. A nyolcvanas években még olyan sok kötetet adott ki a Móra, hogy szinte minden napra jutott volna egy, ha a könyvek nem koncentráltan, főként az Ünnepi Könyvhétre vagy a karácsony előtti időszakra jelentek volna meg. A könyvpiac 1997 óta tartó lendületes fejlődése óta a Mórát újra ez a dinamika jellemzi. Mint Cs. Tóth János vezérigazgatótól megtudtuk, a kiadó 1997 után évente 45-55 könyvet adott ki. 2001-ben már 78-at, 2002-ben pedig kereken 100-at. A kilencvenes évek végén 300 ezer volt az összpéldányszám a Móránál, tavaly 550 ezer. Míg a kiadó 1997-ben nullszaldós volt, 1998-ban némi nyereséget könyvelhetett el a 130 millió forintos forgalom után. 2001-ben 194 millió forintos volt a forgalom. Az átlagos példányszám egy kötetnél három-négy esztendővel ezelőtt még 3-4 ezer között mozgott, most ez 5500 körüli.

A főleg 6-16 éves korosztályt megcélzó kiadó négy fő téma szerint válogatja a kiadásra szánt műveket: helykeresés a világban, szerelem, lét-Isten-valóság, némi borzongatás. Cs. Tóth János szerint a gyermekkönyvpiac óriási felfutásában (lásd keretes összeállításunkat) jelentős szerepet játszott az, hogy a Harry Potter-könyvek révén a gyerekek körében visszatért az olvasás mint szórakozási forma.

A 74. Ünnepi Könyvhétre kiadott nyolc Móra-kötet között találtuk például a kiadó két sikerszerzője, Janikovszky Éva Felelj szépen, ha kérdeznek! és Fekete István Hajnal Badányban című könyvét. Bár Janikovszky Évát az idén Kossuth-díjjal tüntették ki, s a megjelenő könyvei sokezres példányszámban fogynak el, akadnak olyan kötetei is, amelyeket több évtizede nem adtak ki újra. A Móra ezért is jelentette meg most a Felelj szépen, ha kérdeznek! című kötetet az eredeti rajzokkal, amelyeket még Réber László készített.

Gyermekkönyvnél jogosan merül fel a színes illusztrációk igénye, ám ennek teljesítése nem szándék, hanem anyagi forrás kérdése. Bár a kiadó törekszik rá, hogy minden kiadványa szépen illusztrált legyen, az ilyen könyveket nem lehet pályázati támogatások nélkül megjelentetni. Így, a Nemzeti Kulturális Alapprogram 800 ezer forintos támogatásával láthatott most napvilágot Feuer Mária Sárkánymese című különleges kötete, amelyet Rényi Krisztina míves illusztrá-ciói díszítenek. Damó István (Muskát Zsuzsa Nahát! című újdonságában), Kalmár István (Balázs Béla: Az igazi égszínkék) vagy Kelemen István (Petőcz András: Vészhelyzet a Mágusképzőn) rajzai sem hagynak kétséget afelől, hogy nézegetni is jó a könyveket, nemcsak olvasni, s ez fontos szempont, ha gyermek- és ifjúsági könyvekről beszélünk, hiszen a jövő nemzedék ízlését formálják. Bármennyire drágítja is tehát a gazdag illusztráció a köteteket, erre feltétlenül kell pénzt fordítani. Már csak azért is, mert az ilyen könyvek a vásárlók számára is vonzóbbak, azaz kelendőbbek. Sőt: úgy tetszik, a túlélés záloga ma már a minőség. Mivel a minőséget is el kell tudni juttatni az olvasókhoz, a kiadó a legutóbbi öt évben egyre több pénzt fordított hirdetésekre, bármennyire nehéz is ezt az összeget a szűkös költségvetésből kipréselni. A Móra 1998-ban és 1999-ben 3-3 millió forintot szánt reklámcélokra, s ez az 1997-es összeg duplája volt. Tavaly ez már 5,6 millióra kúszott fel, az idén 6,5 milliót terveznek erre a célra. (EE-SzE)